Calculul cuantic se mută din teoria fizicii la realitatea afacerilor, fiind deja subliniat modul în care creșterea promițătoare a puterii de procesare ar putea contribui la rezolvarea unor probleme dificile din toată lumea. Unele dintre cele mai mari companii de înaltă tehnologie au o ambiție declarată, înaltă, de a se ridica la marile provocări cu care se confruntă omenirea. Astfel, și-au îndreptat atenția asupra dezvoltării inovațiilor care vor ajuta la combaterea schimbărilor climatice, la vindecarea multor boli majore, la gestionarea infrastructurii mega-orașelor, la asigurarea îngrijirii îmbătrânirii populației și multe altele. Pentru mulți, calculul cuantic, care exploatează proprietățile mecanicii cuantice, reprezintă o revoluție tehnologică care nu numai că va grabi gradientul exponențial al puterii computaționale, ci va deschide și calea soluțiilor care nu au fost niciodată în accesul calculatoarelor clasice.
Companiile din întreaga industrie, de la start-up-uri de pionierat, cum ar fi D-Wave Systems, până la lideri de tehnologie de bază, cum ar fi Fujitsu, Microsoft și Google, lucrează pentru a construi aceste mașini de generație următoare, precum și sisteme interimare care sunt inspirate de cuantică. Compania canadiană 1QB Information Technologies (1QBit), o companie de software cuantic, a cărei platformă permite companiilor precum DowDuPont, Biogen, RBS și Allianz să experimenteze aplicații timpurii și să înțeleagă natura și valoarea computerelor cuantice, este una din companiile care speră să ducă noua inovație în vârful pieței. De fapt, specialiștii de aici văd 2018 ca un punct de cotitură pentru tehnologia informației, care va avea un impact imens asupra afacerilor și societății, creând aplicații noi și schimbând peisajele competitive, care se vor resimți în următorii ani.
Încă de când fizicienii din anii 1980 au propus pentru prima dată simularea unui calculator cuantic pe platforme digitale, perspectiva dezvoltării în cele din urmă a unei mașini cuantice reale a cunoscut o mare amploare. Cantități mari de resurse și capital intelectual au fost îndreptate spre realizarea acestui scop, iar teoria a început să devină realitate, totul pentru un motiv bun. Într-un sistem clasic, unitatea de bază a unui bit este, în esență, un comutator on-off care poate fi creat electromagnetic într-un semiconductor cum ar fi siliciul. Într-un sistem cuantic, crearea unui bit cuantic sau qubit, care poate exista în mai multe state în același timp, fiind o întreprindere majoră. Chiar mai greu este legarea mai multor qubite împreună.
Cele mai mari supercomputere pot acum să simuleze ceva de ordinul a 55 qubits, dar fiecare qubit suplimentar dorit necesită aproximativ două ori mai multă putere de calcul. În același timp, numărul de qubiți pe mașinile cu destinație generală a scăzut de la cifre de o singură cifră în 2016 la aproximativ 50 în 2017 și 72 în acest an. Experții spun că suntem dincolo de capacitățile supercomputerelor clasice de a simula mai mulți qubits, astfel încât momentul de supremație cuantică ar fi putut să se fi produs deja. Când ajungem la nivelul de 200 de qubit-uri, ar trebui să fim capabili să facem lucruri interesante și incredibile care vor arăta mult mai mult ca probleme importante din punct de vedere industrial.