Astăzi, în întreaga UE, începe a șasea ediție a Lunii europene a securității cibernetice. Agenția UE pentru Securitate Cibernetică, ENISA, alături de Comisia Europeană și de peste 200 de parteneri din toată Europa desfășoară această campanie pe tot parcursul lunii octombrie. Încă de la prima ediție acum 6 ani, CERT-RO este coordonator național al campaniei în România.
Luna europeană a securității cibernetice este o campanie anuală a Uniunii Europene menită să sensibilizeze cetățenii și organizațiile cu privire la securitatea cibernetică prin furnizarea de informații la zi din domeniul securității prin intermediul educației și al schimbului de bune practici.
Perioada de timp dedicată acestui demers este luna octombrie a fiecărui an, însă această limitare este opțională și depinde de decizia organizatorilor la nivel național. În fiecare an, datorită cererilor partenerilor naționali din ECSM, CERT-RO a extins perioada și a acceptat includerea unor evenimente specifice, care se desfășurau la finele lunii septembrie ori prima parte a lunii noiembrie.
Participarea ca partener în cadrul ECSM este condiționată de răspândirea mesajelor și a elementelor distinctive ECSM (logo, poster) în cadrul evenimentelor/campaniilor ce urmează a fi prinse în calendarul ECSM.
Evenimentele/activitățile naționale sunt introduse într-un calendar public, disponibil online pe site-ul ECSM accesând acest link, ceea ce oferă o convenabilă expunere la nivel internațional.
Luna europeană a securității cibernetice din 2018 se concentrează asupra a patru teme, fiecare dintre acestea corespunzând unei săptămâni din luna octombrie:
- Săptămâna 1 – de la 1 octombrie la 7 octombrie: „Bune practici de igienă cibernetică de bază”;
- Săptămâna 2 – de la 8 octombrie la 14 octombrie: „Dezvoltați-vă competențele și educația digitală”;
- Săptămâna 3 – de la 15 octombrie la 21 octombrie: „Recunoașteți capcanele cibernetice”;
- Săptămâna 4 – de la 22 octombrie la 28 octombrie: „Tehnologiile emergente și protecția vieții private”.
Peste 400 de activități, cum ar fi conferințe, ateliere, sesiuni de formare, prezentări generale destinate utilizatorilor, cursuri online (de tip webinar), campanii online și multe altele vor avea loc în Europa, în cursul Lunii europene a securității cibernetice, pentru a promova securitatea online. ENISA, Comisia Europeană – DG CONNECT și statele membre vor prezenta astăzi un videoclip cuprinzând mesaje din partea unor experți de renume din întreaga Europă pentru a atrage atenția asupra campaniei.
Vicepreședintele Comisiei Europene pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: „Societatea și economia noastră digitală nu pot prospera decât dacă există suficientă încredere, iar pentru aceasta este nevoie de capacități solide în materie de securitate cibernetică, atât tehnologice, cât și umane și juridice. Acest lucru reprezintă o preocupare pentru o mare varietate de actori pe care îi vizează campania desfășurată în cadrul Lunii europene a securității cibernetice, de la profesioniști în materie de securitate, până la simpli cetățeni”.
Comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, a declarat: „Securitatea cibernetică este atât o provocare, cât și o oportunitate pentru Europa. Cu cât suntem mai puternici în prevenirea și contracararea amenințărilor cibernetice, cu atât va fi mai bine pentru competitivitatea întreprinderilor noastre și pentru securitatea cetățenilor noștri. Luna europeană a securității cibernetice pune cu adevărat în evidență faptul că toată lumea are o responsabilitate în ceea ce privește securitatea pieței unice digitale.”
Directorul executiv al ENISA, Udo Helmbrecht, a făcut următoarea declarație: „Se preconizează că, la nivel mondial, costul pagubelor provocate de atacurile de tip «ransomware» va depăși 11,5 miliarde de dolari pe an până în 2019, în vreme ce se așteaptă ca suprafața de atac la nivel uman să ajungă la 6 miliarde de oameni până în 2022. Cu toate acestea, se anticipează că numărul de locuri de muncă vacante în domeniul securității cibernetice se va tripla. Iată cum se naște o adevărată furtună. Luna europeană a securității cibernetice are drept obiectiv contracararea acestor tendințe prin acțiuni de sensibilizare cu privire la amenințările la adresa securității cibernetice și pentru a oferi soluții organizațiilor și cetățenilor.”
Site-ul oficial al campaniei este www.cybersecuritymonth.eu. Pe site utilizatorii pot găsi sfaturi și sugestii în cele 23 de limbi oficiale ale UE, pot consulta materiale de sensibilizare a publicului și pot avea acces la registrul coordonatorilor Lunii europene a securității cibernetice din toate statele membre. De asemenea, utilizatorii au ocazia de a-și testa nivelul de cunoștințe participând la quiz-ul online actualizat despre securitatea cibernetică. Site-ul nostru conține și o hartă interactivă, unde oamenii pot afla ce activități sunt organizate în fiecare oraș.
Tema acestei săptămâni este „Bune practici de igienă cibernetică de bază”. Obiectivul acesteia este de a ajuta publicul să își dezvolte și să își mențină o rutină zilnică, constând din verificări și un comportament general necesare pentru a naviga pe internet în condiții de siguranță.
Context: Luna europeană a securității cibernetice este organizată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), alături de Comisia Europeană și de peste 300 de parteneri (autorități locale, guverne, universități, grupuri de reflecție, ONG-uri, asociații profesionale) din întreaga Europă.
„Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună – Oprește-te! Reflectează! Conectează-te!” Urmăriți campania pe Twitter @CyberSecMonth și folosiți hashtagurile #CyberSecMonth, #OctoberNIS și #CyberAware.