În cadrul Fujitsu Day 2018, eveniment ce e avut loc la Teatrul Național București, Juan Porcar, vice-președinte, șef al Fujitsu Europa de Est, Rusia CSI și Africa, a prezentat cele mai noi abordări ale Fujitsu odată cu intrarea în noua eră digitală, care trebuie să facă față unor provocări inexistente în urmă cu un an. Sub sloganul „co-creației”, Juan Porcar a evidențiat faptul că lumea digitală actuală trebuie să se bazeze pe inovație și investiție în tehnologie, dar mai ales în talentele necesare dezvoltării tehnologiei.
În ultimele luni, Fujitsu a început dezvoltarea activă a primelor tehnologii legate de calculul cuantic, care se depărtează de noțiunea de 1 și 0, și se orientează către qubiți, care pot procesa orice valoare, rămânând să vedem doar când vom avea cu adevărat calculatoare aplicabile bazate pe această tehnologie. Odată cu depășirea acestei etape, problemele legate de viteza de procesare dispar, noile calculatoare având o capacitate de procesare poate chiar și de mai multe milioane de ori mai mare decât actualele.
Juan Porcar : ,,Este clar că acest tip de calculator va fi dezvoltat în viitorul apropiat, va exista, va fi programat, dar încă nu se știe când va putea fi dezvoltat un asemenea echipament funcțional pentru necesitățile organizaților”.
Specialiștii Fujitsu dezvoltă un prim chipset de acest tip, numit DAU – Digital Annealing Unit, care utilizează principiile calculului cuantic, oferind deja o soluție de procesare a problemelor complexe. Deci, chiar dacă în prezent nu există un calculator cuantic în adevăratul sens al cuvântului, problemele actuale de calcul pot fi modelate și experimentate cu ajutorul DAU. Momentan DAU este ceva mai lent decât un calculator cuantic, dar evoluția este una de perspectivă. Deci, imposibilul nu mai este neapărat imposibil, deoarece DAU poate împinge aceste limite, fiind programat și implementat cu ajutorul universităților și institutelor cu care Fujitsu lucrează intens în toată lumea. Noul tip de procesor poate ajuta la depășirea problemelor de calcul din domenii variate cum ar fi descoperirea de noi rețete pentru medicamente, descoperirea de noi structuri moleculare în știința moleculelor, logistica zilnică, și mai ales în IoT.
Conform cercetărilor Fujitsu, organizațiile au început să aibă strategii digitale mult mai bune față de acum 2 ani, reprezentând un pas mare, inclusiv la nivelul investițiilor în digitalizare. Mai mult, conform cercetărilor, există un mare număr de companii care doresc să intre în era digitală, dar care se confruntă și cu probleme care pe unele le descurajează în continuarea proiectelor, iar pe altele le ambiționează pentru a face tot ce este posibil în dezvoltarea unor strategii digitale care să aducă cu adevărat valoare.
Dar, de ce transformare digitală? Mai ales în ultimii 3-4 ani, când acest termen a ajuns la toată lumea. Totul vine din cauza datelor. Datele acumulate în ultimii 5-10 ani au crescut constant, conținând informații despre afaceri, despre clienți, despre furnizori, despre alți parteneri, devenind un univers de date care poate duce la oportunități enorme dacă este utilizat cu adevărat. Totul se traduce în Big Data. Dar, toate aceste date sunt în mare parte nestructurate, venind în formate precum text, imagine, document sau orice alt tip, fapt care le face foarte greu de structurat și utilizat la adevărata lor valoare. Pentru utilizarea tuturor acestor date în cadrul organizațiilor, acestea trebuie planificate și înțelese în primul rând. Totul începe cu selectarea datelor considerate cele mai importante pentru procesul de transformare digitală a organizației. Dar, această etapă vitală nu implică doar cunoștințe tehnice, ci implică și cunoștințe de afaceri, pentru a decide eficient ce date pot oferi valoare organizației. De aici începe intrarea în lumea inteligenței artificiale (AI) și machine learning pentru a defini un set de reguli ce vor duce la organizarea acestor date. În această zonă Fujitsu a realizat evoluții în ultimele luni, prin dezvoltarea Deep Tensor, care lucrează utilizând AI și machine learning pentru a înțelege și sorta datele, prin realizarea unor reguli și statistici. Aceste evoluții în analiza și descifrarea datelor pot oferi beneficii enorme pentru sectoare precum cel medical, logistic, transporturi, producție, dar fără a se limita la acestea, cuprinzând chiar aproape orice industrie existentă. Un exemplu vine din medicină, unde algoritmii pot spune rapid ce medicamente sunt total compatibile cu analizele unei persoane, pe baza datelor chimice legate de medicamente și de organismul pacientului. Un alt exemplu vine din analiza datelor pentru transporturile maritime, care pot combina starea vremii și alte valori pentru a oferi cele mai bune, rapide și sigure rute pentru nave.
Conceptul „digital co-creation” de la Fujitsu lansat recent vine cu scopul de a aduna în camera potrivită, oamenii potriviți din toate domeniile de business împreună cu un grup de oameni din zona tehnologiilor, care vin împreună cu un set de instrumente, un set de servicii conectate digital definit de securitate, IoT, AI, cloud sau machine learning. Importanța conceptului de „co-creație” vine din necesitatea schimbării, mai ales în contextul startup-urilor care vin cu idei noi și inovative, care ar putea lăsa în urmă companiile vechi care refuză să inoveze și să treacă în era digitalizării.
Viitorul digitalizării ține de combinarea industriilor și organizațiilor pentru a dezvolta împreună relații, de exemplu sectorul financiar cu cel retail, cu logistica și mesageria, pentru a duce la realizări mari. Deci, un semnal clar este dat de colaborarea între industrii sub umbrela transformării digitale. În al doilea rând, inteligența distribuită este o reprezentată de mai multe aplicații controlate dintr-un singur loc, de exemplu mașinile conectate foarte bine și contrate cu ajutorul algoritmilor și a inteligenței artificiale. Și, în final este încrederea distribuită, care trebuie consolidată, fiind la un nivel în scădere mai ales în ultima perioadă din cauza recentelor incidente de securitate, legate mai ales de datele din social media. Dar, în acest sens blockchain este o tehnologie în plină dezvoltare care poate susține o schimbare în acest sens. Mai mult, Fujitsu a investit mult în ultimii ani în noi tehnologii bazate pe blockchain, una fiind Hyperledger, dedicată sectorului financiar, care accelerează performanța tranzacțiilor de până la 3 ori mai mult, pentru tranzacții peer-to-peer, securizate.
În concluzie, viziunea Fujitsu este aceea că inovația și transformarea digitală duc la o societate mult mai umanizată, iar suportul pentru aceste tehnologii va duce la o societate inteligentă mult mai centrată pe oameni, unde oamenii au o viață mult mai bună datorită tehnologiei.