Un Oraş Inteligent este un ecosistem caracterizat prin existenţa unor sinergii între cetăţeni, mediul privat şi administraţia locală, având drept scop dezvoltarea economică şi creşterea calităţii serviciilor private şi publice.
In acelaşi timp, un Oraş Inteligent este locul în care reţelele de infrastructură tradiţionale şi serviciile publice sunt optimizate datorită tehnologiilor digitale, tehnologiilor IoT şi de comunicaţii, in beneficiul cetăţenilor, al mediului de afaceri şi al administraţiilor locale.
Soluțiile pentru un oras inteligent implică multe provocări, de la procese, componente hardware, software și comunicare, la proiectarea de noi modele de afaceri.
Telekom Romania are un nivel ridicat de expertiză în alegerea şi integrarea tehnologiilor Smart City, bazat atât pe experienţa şi practicile la nivelul grupului Deutsche Telekom, cât şi pe proiectele pe care compania le-a dezvoltat la nivel local.
Realizarea unei strategii coerente la nivel regional în ceea ce priveşte dezvoltarea componentelor de tip Oras Inteligent joacă un rol fundamental pentru viitoarele iniţiative. Succesul acestor iniţiative depinde, de asemenea, de gradul de implicare al cetăţenilor.
Domeniile de bază ale oricărei strategii pentru dezvoltarea unui Oraş Inteligent sunt mobilitatea urbană, managementul inteligent al deşeurilor, eficienţa energetică, managementul şi monitorizarea parametrilor de mediu, educaţia şi turismul inteligent şi e-sănătatea.Toate aceste domenii, aferente unui Oraş Inteligent necesită identificarea soluțiilor IoT ce se vor baza pe standarde deschise și lucrul cu aplicații și dispozitive ale terților, fără limitare la o anumită tehnologie de detecție.
Alături de soluţii inteligente, componentele de informare şi de infrastructură dedicate soluţiilor de tip Oraş Inteligent cum sunt dispozitivele IoT, comunicaţiile fixe şi mobile publice, accesul la internet, accesul la resurse umane şi de calcul, precum şi siguranţa publică sunt alte componente ce necesită a fi luate în calcul pentru definitivarea unei strategii adecvate. Toate acestea trebuie să se afle în simbioză cu standardele internaţionale şi naţionale de securitate cibernetică prevenind şi gestionând riscurile ce rezultă din integrarea unor soluţii inteligente la nivelul infrastructurii unui municipiu.
Telekom Romania, în prima linie a iniţiatorilor de proiecte de Smart City în Romania
În ultimii doi ani Telekom Romania a fost implicată în dezvoltarea a trei proiecte pilot in Bucureşti, Piatra-Neamţ şi Constanţa.
În 2016, Telekom Romania a lansat primul proiect pilot din Parcul Tineretului din Bucureşti. Proiectul a fost o premieră în România, combinând patru dintre cele mai noi tehnologii inteligente pentru parcare, conectivitate Wi-Fi gratuită, siguranţă urbană şi iluminat inteligent, integrate pe o platformă IoT integrată. Următorul proiect Smart City a fost implementat în Constanta în iunie 2017, iar în decembrie 2017, Telekom a lansat un nou proiect în Piatra Neamţ.