Despre fenomenul IoT nu prea se poate vorbi la trecut din pricina noutăţii lui la nivel global. Firmele de analiză emit însă permanent previziuni legate de adoptarea lui, şi dincolo de cifrele în sine, amploarea schimbărilor arată că IoT întruneşte toate elementele unui fenomen disruptiv.
Astfel, conform celui mai nou raport IDC, “IDC FutureScape: Worldwide IoT 2018 Predictions”, până la sfârşitul anului 2020, aproape 50% din noile aplicaţii IoT construite de firme vor fructifica platformele IoT care oferă funcţionalităţi axate pe rezultate şi bazate pe capabilităţi extinse de analiză date. Ultimele 12 luni de previziuni şi estimări de piaţă IoT reflectă aşteptările mai mari ale companiilor legate de scara, scopul şi profitabilitatea iniţiativelor IoT. Şi asta deoarece beneficiile de afaceri şi rezultatele sunt elementele care determină cele mai multe organizaţii să experimenteze IoT şi să investească în iniţiative pe scară largă.
Conform IDC, astfel de aşteptări determină şi schimbarea agendei firmelor legate de cercetările IoT. Cele mai mult firme care adoptă IoT actualmente folosesc metrici şi indicatori cheie ai performanţei care reflectă îmbunătăţiri operaţionale, experienţa clienţilor şi câştigurile din zona logisticii şi a lanţului de aprovizionare-desfacere. În urma acestor considerente, piaţa globală IoT este estimată să crească de la 2990 miliarde USD în 2014 la 8900 miliarde USD în 2020, atingând o rată anuală de creştere (CAGR) de 19,92%. Ca segmente principale beneficiare de IoT, producţia industrială este estimată să crească de la 472 miliarde USD în 2014 la 890 miliarde USD în 2020, ca şi cheltuieli IoT. În aceeaşi perioadă de timp, sănătatea şi ştiinţele vieţii sunt estimate să crească de la 520 miliarde Usd la 1335 miliarde USD, ajungând la o rată anuală medie de creştere de 17%.
Intrând şi ea în jocul previziunilor, celebra firmă PricewaterhouseCoopers (PwC) estimează că vor fi cheltuite mai mult de 6000 miliarde USD pe soluţii IoT între 2015 şi 2020. În acelaşi timp, investiţiile în IoT vor creşte de la 215 miliarde USD la 838 miliarde USD în 2020, în vreme ce cheltuielile consumatorilor casnici cu aplicaţii IoT vor creşte de la 72 miliarde USD la 236 miliarde USD. Sursa: PwC, Leveraging the Upcoming Disruptions from AI and IoT, 20 pp., PDF, free, no opt-in
Conform unei alte analize, realizate de GrowthEnabler & MarketsandMarkets, piaţa globală IoT va fi dominată de trei subsectoare cheie: Smart Cities (26%), Industrial IoT (24%) şi Connected Health (20%). Cele trei subsectoare sunt urmate de Smart Homes (14%), Connected Cars (7%), Smart Utilities (4%) şi Wearables (3%). În acelaşi timp, o altă firmă de analiză, Bain, estimează că segmentele IoT de tip B2B vor genera peste 300 miliarde USD anual până în 2020, incluzând cele circa 85 miliarde USD în sectorul industrial.
Detaliindu-şi analiza, Bain susţine că zonele cele mai competitive ale dezvoltării şi adopţiei IoT se vor regăsi în segmentele enterprise şi industrial. Conform Bain, aplicaţiile IoT pentru consumatorii casnici vor genera circa 150 miliarde USD până în 2020, în vreme ce aplicaţiile B2B vor valora peste 300 miliarde USD. La nivel global, entuziasmul pentru IoT a determinat cheltuirea a peste 80 miliarde USD în investiţii de tip fuziuni şi achiziţii (M&A) efectuate de jucători importanţi de pe piaţă şi a peste 30 miliarde USD de către fondurile private de investiţii (sursa poate fi citită aici: Bain Insights: Choosing The Right Platform For The Internet Of Things)
Legat de ceea ce s-a petrecut în trecut deja, piaţa globală IoT a crescut cu o rată anuală medie de creştere de 23% între 2014 şi 2018, ceea ce a permis apariţia de soluţii inteligente în industrii majore, aici incluzând agricultura, industria auto-moto şi infrastructura. Conform analiştilor, provocările majore la adresa creşterii IoT sunt legate de securitate şi de scalabilitatea tuturor dispozitivelor nou-conectate, precum şi de aderenţa lor la standarde deschise pentru facilitarea monitorizării pe scară largă a diferitelor sisteme.
O altă firmă de analiză, Variant Market Research, merge şi mai departe cu orizontul de timp previzionat şi afirmă că piaţa globală IoT va atinge 1599 miliarde USD până în 2024, cu o rată anuală medie de creştere de 21,1% în anul 2024. Pe perioada de previziune, regiunea Asia-Pacific este estimată să atingă cel mai înalt ritm de creştere. Acest ritm este atribuit creşterii adopţiei IoT pe pieţe precum China şi India, ratei ridicate de utilizare a mobilităţii şi dezvoltării tehnologiilor de generaţie următoare. Sursa: Global Internet of Things (IoT) Market: Rising Adoption of Cloud Platform Noticed by Variant Market Research.