NEW TECHNOLOGY — December 13, 2018 at 12:19 pm

O alternativă tehnologică bazată pe încredere verificabilă

by

gig5-L-DrReger_tcm100-4154797_tcm100-2750227-32 Recentul forum de tehnologie Fujitsu care a avut loc în Munchen, Germania, a dat ocazia companiei organizatoare să dedice o sesiune specială tehnologiei blockchain, o tehnologie socotită de mare viitor nu numai de către Fujitsu, ci şi de alte nume mari din tehnologie.

De ce această insistenţă pe o astfel de tehnologie? Tehnologia blockchain are câteva proprietăţi esenţiale: se bazează pe jurnale distribuite, nu are o autoritate centrală de control, nu este interschimbabilă, permite trasabilitatea tranzacţiilor, este transparentă şi este protejată prin criptografie. La ora actuală s-a ajuns la Blockchain 3.0 din nevoia de scalabilitate a tranzacţiilor, însă noua versiune aduce cu ea provocări legate de scalabilitate, conformitatea cu regulamente precum GDPR şi procesarea sigură în viitoarele medii quantum computing, provocări care sunt adresate de întreaga comunitate IT.

Foarte important pentru blockchain, domeniile de aplicare ale acestei tehnologii sunt extrem de variate. Printre ele se numără criptomonedele, plăţile cu carduri inteligente, tranzacţiile cu acţiuni, detectarea fraudelor, aplicaţiile de asigurări, procesarea litigiilor, managementul identităţii, stocarea de date în cloud, sănătatea, gestionarea de active corporatiste, managementul accesului la aplicaţii, drepturile de proprietate intelectuală, producţia industrială, utilităţile, comerţul, transporturile şi turismul, administraţia publică şi internetul. Marele avantaj al blockchain este că permite un grad ridicat de automatizare a tranzacţiilor, astfel încât viaţa tuturor participanţilor la blockchain este mult uşurată.

Adresându-se audienţei în legătură cu această tehnologie şi cu implicarea Fujitsu, Dr. Joseph Reger, Fujitsu Fellow, CTO EMEIA, Fujitsu, a spus: ,,Fujitsu încearcă să ajute potenţialii clienţi în adoptarea blockchain, şi în acest sens a deschis un centru de inovare la Bruxelles, în Belgia, unde sunt prezente ofertele Fujitsu legate de blockchain şi se oferă consiliere privind posibilele soluţii care să fie adoptate de clienţi. Pentru aplicaţii enterprise avem nevoie de blockchain bazat pe acces privat, nu public, iar pentru asta există tehnologia hyperledger. Hyperledger este un efort cooperativ al mai multor firme, iar Fujitsu face parte din această organizaţie, alături de nume precum IBM, SAP, JP Morgan, Daimler, Deutsche Bank, Intel, Airbus sau American Express. Organizaţia este gestionată de Linux Foundation şi are aproximativ 300 de membri în total”.

Referindu-se la eforturile proprii Fujitsu de dezvoltare a acestei tehnologii, Ken Kamakura, Blockchain Research Center, Kawasaki Fujitsu Laboratories, a adăugat: ,,În cadrul Fujitsu dezvoltăm cea ce noi am denumit Secure Data Exchange, ceea ce înseamnă o piaţă a datelor transparentă şi distribuită, fără dezvăluirea datelor tranzacţionate, în cadrul căreia tehnologia blockchain gestionează metadatele şi politica de acces. Punem accent pe confidenţialitatea şi pe securitatea datelor, iar asta face ca soluţiile noastre să fie potrivite pentru cele mai diverse domenii de aplicare, de la mediile industriale şi financiare, la administraţia publică.”

Un viitor bazat pe blockchain poate însemna un viitor mai sigur, un viitor descentralizat şi un viitor în care trasabilitatea tranzacţiilor cu date constituie regula de bază. Din acest punct de vedere, propunerea Fujitsu este sprijinită de multe alte nume mari din domeniul tehnologic. Rămâne de văzut care va fi ritmul de răspuns al clienţilor în adoptarea acestei tehnologii în viitorul apropiat, un viitor marcat de fenomene precum automatizarea multor procese şi intensificarea grijilor legate de securitate.