Competiția globală pentru studenți Kaspersky Lab, Secur’IT Cup, este deschisă studenților din întreaga lume, indiferent de pregătirea academică. Participanții au șansa de a câștiga 10.000 $, precum și ocazia de a colabora cu alți studenți și de a înțelege cum este să lucrezi în domeniu.
Anul acesta, participanții au primit sarcina să vină cu idei de soluții de securitate care să susțină evoluția unor domenii precum cel medical, IoT și siguranța personală. Runda finală a concursului a avut loc în cadrul Kaspersky Academic Partner Summit, la Budapesta, unde ideile calificate au fost prezentate unui juriu alcătuit din experți Kaspersky și din industrie. În finală au intrat 27 de studenți din Australia, Bahrain, Franța, Germania, India, Rusia și SUA. Alisa Gazizullina și Vladislav Vinogradov au câștigat primul loc, cu proiectul lor “Crime Camera” – Supraveghere intelectuală sigură.
Alisa Gazizullina spune: “Am participat la finala de anul trecut și am găsit inspirație pentru cercetarea mea ascultând ideile profesioniștilor, ale participanților la concurs și ale vorbitorilor din cadrul summit-ului. Feedback-ul extins mi-a permis să înțeleg de ce îmbunătățiri aș avea nevoie la proiectul meu. Când am văzut anunțul pentru concursul din acest an, i-am spus colegului meu, care tocmai lucra la sistemul său de supraveghere video pentru detectarea infracțiunilor. Am făcut cercetări despre criptarea complet homomorfă și am început să urmărim noutățile din acest domeniu.
Am decis să integrăm algoritmi de criptare homomorfă în sistemul de supraveghere video. Acest lucru ne-a permis să transferăm date video către cloud într-o formă criptată și să analizăm texte cifrate, fără decriptare – așa a apărut un sistem de supraveghere intelectuală securizat, care rulează calcule pe texte criptate, asigurând confidențialitatea datelor clientului. Suntem bucuroși că am câștigat și recunoscători că sprijinul primit din partea Kaspersky Lab ne asigură o bază solidă.”
„Proiectele din acest an au fost impresionante – bine gândite și bazate pe cunoștințe numeroase, iar toți finaliștii au potențial pentru o carieră de succes în securitatea cibernetică”, adaugă Kirill Shiryaev, Head of Talent Acquisition la Kaspersky Lab. „A fost greu să alegem un câștigător dintre atâtea proiecte bune, dar ne-a plăcut în mod deosebit combinația de analiză video modernă și algoritmi de criptare, de ultimă generație. Competiția Secur’IT Cup le dă tinerilor ocazia să exploreze creativitatea pe care o carieră în securitatea cibernetică le-o poate aduce, una dintre inițiativele Kaspersky Academy fiind aceea de a încuraja tinerii să urmeze o carieră în domeniu.”
Kaspersky Lab i-a felicitat și pe următorii clasați. Philipp Mieden, de la Universitatea LMU (Ludwig Maximilian University) din Munchen, a câștigat premiul al doilea și o excursie cu toate cheltuielile acoperite la Kaspersky Security Analyst Summit, care are loc în 2019, cu proiectul open source Netcap Sensor & Collection Server.
Kaspersky Academic Partner Summit i-a invitat pe partenerii din universități din toată lumea să ni se alăture pentru a afla ultimele noutăți despre amenințările din mediul de business, precum și despre inițiativele noastre de care pot beneficia universitățile și studenții. Delegații au avut ocazia de a urmări prezentările experților Kaspersky Lab și ale unor vorbitori externi, despre noutățile din domeniul securității cibernetice.
Detalii despre Kaspersky Academy sunt disponibile pe academy.kaspersky.com.