Evenimentul CoderDojo Tech Academy din București a reunit în număr mare peste 100 de participanți, printre care profesori, studenți, mentori, copii, reprezentanți ai autorităților, specialiști din mediul local de business dar și părinți, toți preocupați de extinderea accesului la tehnologie în rândul tinerilor din România.
În cadrul evenimentului, participanții au aflat detalii despre mișcarea CoderDojo, au asistat la lecții demonstrative de limbaje de programare: Scratch, Minecraft Education Edition si Micro:bit. Împreună vor susține elevii în demersul de învățare digitală prin desfășurarea de ateliere gratuite de programare în cadrul CoderDojo Tech Academy, un proiect al CoderDojo Bucureşti în parteneriat cu Școala de Valori, parte din programul Alt Viitor, un proiect educațional susținut de Microsoft România.
Deși trăim într-o lume în care tehnologia avansează într-un ritm extrem de alert, cele mai recente date cu privire la progresul României în direcția unei economii și societăți digitale ne plasează pe ultima poziție între cele 28 de state membre ale UE. Cu toate că sectorul TIC (Tehnologiile informației și comunicațiilor) este responsabil pentru 6-7% din PIB-ul României, la nivelul absolvenților de facultăți din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), România se află pe locul 20, iar numărul acestora este în scădere față de 2016 – de la 16,6% la 14,4%, în timp ce media europeană este de 19,1%. Realitatea demonstrează că este loc de creștere în domeniul educației digitale în România și nevoia de investiție în educația digitală este esențială pentru a pregăti elevii să treacă pragul de utilizator al tehnologiei către cel al creatorului digital.
În acest sens, a fost lansat programul CoderDojo Tech Academy – cea mai amplă mișcare digitală națională – care își propune creșterea abilităților digitale prin învățarea de limbaje de programare în rândul elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Mișcarea CoderDojo este una internațională, înființată în Irlanda, în 2011, de oameni pasionați care și-au dorit să dea mai departe din experiența lor. Această comunitate le permite membrilor să participe la evenimente, la concursuri internaţionale și le pune la dispoziție o serie de resurse educaţionale pentru mai buna pregătire a elevilor și a mentorilor.
Programul CoderDojo Tech Academy va include peste 21 000 de ore de programare și va pregăti 1 620 de elevi din 7 județe în limbaje de programare diverse precum: Scratch, Java Script, Phyton, HTML, CSS, Java Script, C++, utilizând platforme create special pentru copii: Scratch, Minecraft Education Edition, Khan Academy. Toate acestea se vor întâmpla în următorii 2 ani, în care vom păși în lumea programării alături de elevi curioși din 7 județe din România.
Prin intermediul proiectului CoderDojo Tech Academy se dorește construirea unei comunități CoderDojo locale, care să includă profesori, specialiști IT, părinți, școli, autorități locale care să inspire și să educe cât mai mulți tineri să învețe gratuit limbaje de programare. Prin participarea la atelierele de programare, elevii învață într-un mediu informal și colaborativ, sunt ghidați de mentori voluntari și devin mai creativi, mai curioși, exersându-și abilități diverse precum vorbitul în public și lucrul în echipă.
Acest demers inspirațional va fi construit pe un model replicabil, astfel încât un număr cât mai amplu de școli, traineri voluntari, părinți și companii să se implice în proiect, pentru a avea cât mai mulți elevi care să beneficieze în următorii ani de ateliere CoderDojo.
În prezent, există CoderDojo-uri în București, Brașov, Timișoara, Cluj, Alba Iulia, Oradea, Pitești. CoderDojo Tech Academy este un proiect al CoderDojo Bucureşti în parteneriat cu Școala de Valori, parte din programul Alt Viitor, un proiect educațional susținut de Microsoft România.