Ați luat în calcul trecerea pe procesoarele de server EPYC de la AMD? Noi da, pentru că raportul cost / performanță începe să fie din ce în ce mai atractiv. Dacă nu sunteți încă deciși, specialiștii PRO SYS au făcut o trecere în revistă a principalelor avantaje competitive ale ofertei AMD.
Luna aceasta se împlinesc doi ani de când AMD a revenit pe piața procesoarelor de server cu seria EPYC. Și a făcut-o în forță: în iunie 2017 AMD avea o cotă de piață de doar 0,8%, iar în trimestrul patru 2018 era deja de patru ori mai mare (3,2%).
Este o evoluție remarcabilă având în vedere poziția de forță deținută de Intel. Dar și faptul că marea majoritate a producătorilor de servere au o atitudine conservatoare – nu adoptă un nou procesor doar de dragul noutății în șine, ci doar dacă acesta furnizează o serie de beneficii solide peste ceea ce oferă concurența.
Ori EPYC se regăsește deja în din ce în ce mai multe configurații, principalul avantaj competitiv al procesoarelor AMD fiind raportul performanță / cost foarte bun.
Care sunt atuurile AMD
Prima serie de procesoare AMD EPYC (nume de cod „Naples“)a venit cu o serie de funcționalități și caracteristici impresionante:
• Tehnologie de 14 nm;
• Până la 32 de core-uri (pe arhitectură Zen1) și 64 thread-uri per socket;
• 8 canale DDR4 per CPU;
• 128 canale PCIe;
• Până la 2 TB RAM per CPU;
• Suport single și dual-socket;
• Sistem dedicat de securitate, inclusiv Secure Memory Encryption (SME) pentru protecția mașinilor virtuale și a containerelor;
• Tehnologia proprietară Infinity Fabric pentru interconectarea CPU, care asigură un plus de viteză și latență scăzută.
Faptul că fiecare procesor AMD EPYC poate suporta pană la 2TB RAM DDR4 pe opt canale și are 128 canale PCIe înseamnă că depășește de două ori și jumătate densitatea I/O a unui procesor Intel din seria Xeon SP.
Ori, aici intervine al doilea element important al succesului înregistrat de EPYC: AMD și-a gândit și poziționat procesorul astfel încât să fie prima soluție single–socket din industrie care să nu facă rabat în ceea ce privește performanța. Ce înseamnă, concret, pentru companii? Că nu mai sunt obligate să cumpere servere cu două socket-uri doar pentru a depăși limitările arbitrare și artificiale cu care se confruntă în cea ce privește lățimea de bandă a memoriei și I/O. Adică au libertatea de a alege numărul de socket-uri de care au nevoie pentru volumele de lucru pe care le rulează și pot obține astfel o serie de economii importante. Și asta nu doar în cea ce privește prețul de achiziție al serverului, ci și pe pe zona costului de operare (TCO). De exemplu, alegerea unei soluții single–socket poate asigura reduceri consistente atunci vine vorba de licențierea VMware vSphere spre exemplu, a cărei valoare se calculează în funcție numărul de CPU-uri din sistem, dar care are o „ofertă speciala“ pentru sistemele single-socket, caz în care economiile ajung la câteva mii de dolari.
În cazul virtualizării, testele efectuate până în prezent au confirmat deja faptul că noile procesoare AMD au o performanță cel puțin similară dacă nu mai bună decât produsele concurente din aceeași clasă și oferă un TCO mai mic cu până la 28%.
Ce aduce nou generația a doua
„Rome“, generația 2 a procesoarele AMD care va fi lansată oficial în vara acestui an, are o serie de specificații care promit să surclaseze concurența:
• Tehnologie de 7 nm;
• Până la 64 de core-uri (arhitectură Zen2) și 128 de thread-uri per socket;
• Până la 4 TB of DRAM per socket;
• Tehnologie PCIe Generația 4 (care oferă o lăţime de bandă dublă faţă de Generația 3);
• Îmbunătățirea securității la nivel de CPU (protecție optimizată împotriva Spectre și Foreshadow);
• O nouă tehnologie Infinity Fabric (care permite acum conectarea a 8 module de procesare de câte 8 core-uri).
Cu aceste plusuri, AMD preconizează că „Rome“ va livra performanțe duble față de generația EPYC anterioară, ca urmare a creșterii numărului de core-uri, și un Floating Point Performance per socket de patru ori mai mare, obținut prin îmbunătățirea arhitecturii IPC.
Lecția învățată
Mai există însă un avantaj competitiv important – AMD „Rome“ este compatibil cu plăcile de bază de primă generație. Ceea ce înseamnă că organizațiile care au achiziționat servere cu procesoare EPYC „Naples“ pot face upgrade-ul la generația 2 fără multă bătaie de cap.
AMD a învățat din experiența anterioară pe piața procesoarelor de servere (vezi seria Opteron) și are pregătită deja foaia de parcurs: pentru anul viitor se pregătește generația 3, Milan, și se lucrează la design-ul celei de a patra – Genoa – ce va fi lansată în 2021.
Lucru care pare să fie pe placul a din ce în ce mai multe companii: statisticile Spiceworks arată că 5% din companii preconizează să treacă pe servere cu procesoare AMD în următorii doi ani (spre deosebire de doar 2% care vor alege Intel). Studiile de piață arată că principalele motive pentru care companile aleg AMD EPYC sunt:
• economiile CapEx
• plusurile de performanță
• flexibilitatea configurațiilor
• TCO-ul scăzut
• posibilitățile de upgrade oferite.
Sunt cinci motive solide care explică de ce specialiștii susțin că AMD EPYC are șanse reale de a ajunge anul acesta la o cotă de 5% pe piața procesoarelor de server și să și-o dubleze până la finele anului viitor.
Până atunci însă, dacă doriţi să aflați ce economii și performanțe vă poate asigura un server cu procesor AMD EPYC, contactați-ne și vă putem ajuta să identificați configurația adecvată cerințelor și bugetului companiei dvs.
Citiți și:
AMD reintra in segmentul datecenter cu EPYC
AMD lansează procesoarele EPYC Embedded și Ryzen Embedded