Conform multor opinii din acest moment, inovaţia în zona inteligenţei artificiale (AI) dispune de un imens potenţial de a revoluţiona afacerile, de a stimula creşterea economică globală şi de a oferi noi abilităţi oamenilor. Cu toate astea, lipsită de control, AI are o capacitate la fel de mare de a fi aplicată în mod inadecvat, generând daune şi, în cazul celor mai proaste scenarii, de a ajunge pe mâna infractorilor. Ca atare, cei implicaţi în inovare au prima responsabilitate de a înţelege fenomenul în mod holistic şi de a crea un set de ghiduri adoptate universal care să asigure implementări etice şi adecvate ale inteligenţei artificiale.
Din acest punct de vedere, Fujitsu a lansat încă de acum câţiva ani o iniţiativă de responsabilizare în universul AI, “Human Centric AI Zinrai“. Este vorba mai exact de un cadru de lucru menit să se axeze pe zonele IA care sunt complementare vieţii umane. Ideea care a stat la bază a fost aceea a punerii stării de bine a oamenilor în centrul strategiilor de dezvoltare AI, prin combinarea unui ecosistem evolutiv de informaţii relevante, de la parteneri, utilizatori finali, firme de cercetare, zona academică, firme aflate la început de drum etc.
În spatele întregului fenomen se află nevoia universală de aplicare etică a inteligenţei artificiale. Ca sursă principală de inovare Fujitsu în zona AI, laboratoarele Fujitsu din Europa joacă deja un rol cheie în înţelegerea provocărilor de natură etică induse de AI. În această capacitate, Fujitsu a fost una din primele organizaţii globale care au recunoscut importanţa aspectelor etice ale inteligenţei artificiale, stabilind în acest sens o colaborare cu DELab, laboratorul de etică digitală al Universităţii Oxford.
Totodată, în Europa Fujitsu a devenit partener fondator al AI4People – o iniţiativă menită generării unui cadru etic de funcţionare AI şi de emitere de recomandări în zona de guvernanţă AI, în scopul adoptării lor la nivelul întregii Europe. De asemenea, firma colaborează cu recent înfiinţata EU AI Alliance, un forum specializat în care există mulţi actori interesaţi, înfiinţat în iunie 2018 de către Comisia Europeană pentru discutarea tuturor aspectelor dezvoltării IA şi ale impactului AI asupra economiei şi societăţii.
Recent, Fujitsu Laboratories a înfiinţat un laborator de inteligenţă artificială în cadrul sediului central al firmei din Kawasaki, Japonia, unde peste 100 de cercetători-experţi lucrează la elaborarea de tehnologii de ultimă generaţie cu scopul de a rezolva problemele existente ale inteligenţei artificiale. Iar cea mai importantă temă de cercetare a laboratorului este una intitulată “AI în care oamenii au încredere şi care duce la progresul societăţii”. În final, obiectivul final anunţat de companie este acela al creării unei societăţi mai bune, al generării unui viitor de încredere prin inovare axată pe fiinţa umană.
Citiți și:
Noul sediul global al Fujitsu AI a fost inaugurat în Vancouver