Spitalele şi reţelele medicale fac, de ani buni, demersuri pentru a se adapta la implementarea şi valorificarea dosarelor medicale electronice, dar şi la infrastructura IT necesară acestora. Există însă şi segmente care sunt trecute adeseori cu vederea. Experţii Vertiv au identificat 3 paliere de infrastructură IT care, dezvoltate prin investiţii, pot aduce beneficii importante pentru spitalele care le utilizează.
“În general, spitalele se descurcă destul de bine atunci când vine vorba de actualizarea sistemelor IT şi a infrastructurii ce permite utilizarea dosarelor medicale electronice şi, în mod tradiţional, au acordat o foarte mare importanţă surselor de alimentare neintreruptibile (UPS), astfel încât sistemele critice să poată fi menţinute în funcţiune în orice condiţii”, a spus Angie McMillin, vice president of business initiatives în cadrul Vertiv. “Cu toate acestea, vedem în mod constant lacune în anumite segmente ce pot crea probleme serioase, nu doar pentru spitale, ci şi pentru pacienţi.”
Imagistica: explorările imagistice au fost îmbunătăţite semnificativ odată cu progrese tehnologice precum rezoluţia 4K, ce oferă detalii extrem de precise şi elocvente. Însă aceste îmbunătăţiri presupun şi un transfer de date mare şi o latenţă suficient de redusă. Anumite componente clasice din infrastructura IT, precum comutatoarele KVM care furnizează acces rapid la un număr mare de fişiere şi servere din diferite locaţii, nu sunt concepute pentru a opera cu rezoluţiile actuale foto şi video. Comutatoarele KVM din generaţia nouă permit explorări imagistice la o rezoluţie înaltă. Medicii şi chirurgii ar trebui să aibă acces la imagini şi clipuri video de o calitate la fel de bună precum cei din industria de televiziune.
Sistemele folosite de asistenţii medicali: Multe dintre spitale se bazează pe construirea unor sisteme de tip UPS şi generatoare pentru a asigura furnizarea de urgenţă a energiei electrice în întreaga incintă. În teorie, abordarea este corectă, dar dacă sistemul UPS nu mai funcţionează, efectul poate fi dezastruos pentru operaţiunile de rutină şi – de multe ori de urgenţă – şi a activităţilor desfăşurate în întreg spitalul. Sistemele folosite de asistenţii medicali sunt în special vulnerabile, pentru că depind de soluţii IT pentru centralizarea şi actualizarea stării pacienţilor, management-ul tratamentului şi schemele de tratament. Un sistem UPS local, echipat cu o baterie cu o durată lungă de viaţă poate oferi continuitate şi poate asigura funcţionarea acelor sisteme IT critice. Asistenţii medicali utilizează în mod constant un desktop la distanţă sau un comutator KVM pentru a accesa şi a gestiona datele, însă de multe ori aceste dispozitive se dovedesc inutile în cazul în care nu se poate realiza conexiunea la reţea. Din acest motiv, un comutator KVM capabil să funcţioneze out-of-band este o alegere înţeleaptă. În fapt, gestionarea la distanţă prin tehnologia out-of-band este esenţială în cadrul spitalului. În mod frecvent, lucrările de mentenanţă a sistemului perturbă activităţile critice, însă un simplu server consolă serială poate permite specialiştilor IT să realizeze lucrările de mentenanţă de la distanţă, fără a interveni asupra activităţii mult mai importante derulate de către medici şi asistenţi medicali, în beneficiul pacienţilor.
Departamentul contabil: Angajaţii din departamentul contabil alternează în mod frecvent date personale sensibile ale pacienţilor cu aplicaţii non-sensibile. De exemplu, în timp ce accesează dosarul unui pacient, un angajat poate deschide o pagină de internet a unui browser pentru a căuta informaţii despre o companie de asigurări. În lipsa echipamentului potrivit, aceasta poate fi o vulnerabilitate pe care un hacker antrenat să o valorifice. Comutatoarele sigure, folosite în mod tradiţional în aplicaţiile guvernamentale, permit ca alternanţa dintre datele sensibile şi platformele non-sensibile să se desfăşoare în siguranţă şi îşi găsesc noi utilizări în sistemele IT din domeniul medical şi oriunde există potenţiale riscuri privind protecţia datelor.
Pentru mai multe informaţii despre provocările din domeniul IT cu care spitalele şi sistemele de sănătate se confruntă la ora actuală, accesaţi Vertiv.com sau descărcaţi raportul Vertiv “Enabling Reliable Digital Hospitals.”