Conform unui nou raport publicat de compania Accenture, care a intervievat mai bine de 8300 de organizaţii din 22 de ţări şi 20 de verticale industriale din întreaga lume, scalarea tehnologică ar putea fi o cheie majoră pentru succesul în afaceri, deoarece acele companii care îşi scalează cu succes tehnologia ajung să îşi crească veniturile de două ori mai rapid decât cele care n-o fac.
Raportul ierarhizează firmele în trei grupuri diferite, cele mai importante fiind Liderii (primele 10%) şi Leneşii (ultimele 25%). Analiştii Accenture susţin că liderii (adică firmele care s-au dovedit pricepute la scalarea de tehnologii precum Blockchain, IA, AR/VR) îşi cresc veniturile de mai mult de două ori mai rapid decât ritmul leneşilor. Doar în 2018, “leneşii” au pierdut venituri anuale de circa 15%, un procent care ar putea creşte la peste 45% în următorii patru ani.
Diferenţa fundamentală între cele două grupuri constă în faptul că liderii cred că oamenii şi maşinile pot scoate ce e mai bun din fiecare, firmele respective generând ecosisteme interne bazate pe alianţe mutuale între oameni şi maşini. Aceste organizaţii sunt motivate să construiască sisteme viitoare cu graniţe tot mai diluate, care sunt adaptabile şi “umane” în esenţă.
Sistemele “umane” vorbesc, ascultă, văd şi înţeleg ca şi oamenii, aducând simplitate în cadrul fiecărei interacţiuni om-maşină şi generând avantajul fundamental al zilei de mâine. Confor autorilor raportului, diferenţele apar deoarece construirea unei strategii tehnologice nu este un proces lipsit de provocări serioase. Valoarea finală provine din scalarea eficientă a tehnologiilor şi conectarea acestor tehnologii cu oamenii. În context, existenţa unei viziuni clare care să lege investiţiile în tehnologie în cadrul unui ecosistem viabil este cea care ajută în mod fundamental firmele să îşi scaleze investiţiile tehnologice şi să descopere valoare în acestea.