Kaspersky a lansat o nouă soluție, concepută pentru a ajuta organizațiile și deținătorii de proprietăți să se apere de pătrunderea neautorizată a unor drone civile. Cu ajutorul mai multor mulți senzori și al unei noi abordări a detecției de drone, dezvoltată de companie folosind scanarea cu laser și tehnologii de învățare automatizată, Kaspersky Antidrone poate localiza, identifica și interzice automat aeronavele fără pilot să intre în zone restricționate. Toate acestea se fac fără a deteriora dispozitivele.
În 2018, piața globală de drone a fost estimată la 14 miliarde de dolari și este de așteptat să ajungă la 43 de miliarde de dolari până în 2024. Creșterea este determinată de potențialele oportunități și de schimbările pozitive pe care le poate aduce utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot – de la livrarea bunurilor și inspectarea unor potențiale sit-uri miniere sau locuri pentru construcții, până la scopuri de divertisment.
Adoptarea la nivel de masă a acestei tehnologiei revoluționare ar putea fi, însă, afectată de conotațiile negative asociate adesea cu dronele. Mai exact, un studiu recent realizat în Marea Britanie a constatat că doar 31% dintre respondenți afirmă că au o percepție pozitivă față de drone. Percepția este determinată în mare măsură de cazuri de utilizare necorespunzătoare sau ilegală a dispozitivelor de zbor fără pilot. Acestea pot fi folosite în scopuri de spionaj, pot răni oameni, dacă se prăbușesc, pot provoca pagube la infrastructura critică, inclusiv centralelor nucleare, sau pot perturba operațiunile normale ale unui aeroport, cum a fost cazul când pista aeroportului britanic din Londra, Gatwick, a fost închisă din cauza unor drone.
Din aceste considerente, este important să construim și să menținem încrederea în tehnologie, asigurându-ne că nu prezintă un risc în materie de confidențialitate și siguranță. Pentru a ajuta la siguranța utilizării sistemelor de aeronave fără pilot, la reducerea riscurilor asociate și la creșterea responsabilității operatorului, Kaspersky a dezvoltat propria soluție antidrone.
Software-ul Kaspersky Antidrone coordonează activitatea mai multor module hardware furnizate de parteneri și distinge dronele de alte obiecte. Modulul principal de detecție caută drone folosind camere video și senzori radar, LIDAR și audio – în funcție de nevoile clienților și de mediu. Utilizarea unui scaner laser pentru a determina poziția dronei este unică la soluția Kaspersky și nu a mai fost aplicată în acest domeniu.
Când un obiect în mișcare este detectat pe cer, coordonatele sale sunt transmise către un server specializat, care apoi le trimite către o unitate specială. În conformitate cu datele din modulul de detectare, această unitate se rotește înspre obiect, îl localizează și apoi camera se fixează pe el. În același timp, o rețea neurală, antrenată să identifice drone dintre alte elemente în mișcare, analizează obiectul din imagine. Dacă se dovedește a fi o dronă, serverul trimite comanda către modulul dedicat ca să blocheze comunicarea dintre dispozitiv și controlerul său. Drept urmare, drona fie zboară înapoi la locul de unde a decolat, fie aterizează în locul unde a pierdut semnalul cu controlerul. Acest lucru înseamnă că dispozitivul nu va fi deteriorat, deoarece nu există contact fizic sau atac către drone.
„Mulți membri ai echipei Kaspersky Antidrone, inclusiv eu, au o experiență îndelungată ca piloți de drone”, spune Vladimir Turov, Project Owner Kaspersky Antidrone. „Aeronavele fără pilot pot reprezenta uneori un pericol real. De exemplu, am fost martor la unele situații riscante în timpul evenimentelor publice. În mod clar, acest lucru provoacă anumite îndoieli cu privire la utilizarea respectivei tehnologii. Din păcate, în calitate de pilot de drone, de multe ori nu știi ce spații sunt interzise, așa că atunci când drona este zdrobită pe neașteptate sau atacată fizic cu măsuri de protecție ostile, este foarte frustrant. De aceea, în timpul dezvoltării produsului nostru, am avut în vedere interesele pasionaților de drone, precum și cerințele și îngrijorările legate de siguranță. Acest lucru ne-a ajutat să dezvoltăm o modalitate de a ne asigura că dronele nu intră în zonele interzise, fără a le deteriora.”
Software-ul poate fi livrat ca o soluție de sine stătătoare în cadrul unui hardware terț, în versiunea mobilă (de exemplu, pentru a fi utilizat pe capota mașinilor off-road), sau integrat cu alte sisteme de monitorizare, inclusiv infrastructura inteligentă pentru locuințe.
Pentru a afla mai multe despre Kaspersky Antidrone și disponibilitatea acesteia, vă rugăm vizitați site-ul oficial.