Alin Luca si George Moroianu au dezvoltat în România un marketplace dedicat exclusiv vânzărilor de smartphone-uri second hand, pe care își propun să tranzacționeze 10.000 de telefoane numai în primul an. Platforma Flip.ro este o investiție de 120.000 de euro, realizată de fondul de investiții V7 Capital, deținut de Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru, co-fondatorii abonamentului la sport și ai rețelei naționale 7card, dar și a GapMinder (prin acceleratorul Techcelerator) și Difrnt Agency.
Platforma Flip.ro apare ca o alternativă simplă, sigură și digitală de comercializare a smartphone-urilor second-hand, ce oferă avantaje atât vânzătorilor, cât și cumpărătorilor.
”Facem internetul un loc mai simplu pentru cei care vor să își vândă vechile telefoane și mai sigur pentru cei care le cumpără. Ne-am propus ca în primul an de activitate să avem minimum 20.000 de utilizatori, un număr de 10.000 de tranzacții și estimăm încasări de 450.000 euro”, declară Alin Luca, co-fondator Flip.ro.
Statistici recente arată că piața online de profil înregistrează, anual, peste un milion de tranzacții de electronice second-hand, ce folosesc site-urile de anunțuri ca variantă clasică de vânzare. Cu toate acestea, cei interesati să își vândă vechiul telefon folosind platformele clasice se confruntă cu un proces îndelungat și consumator de timp, de la realizarea fotografiilor, a anunțului la multiplele apeluri, întâlniri și negocieri.
“Cu Flip transformăm modul în care oamenii vând telefoanele pe care nu le mai folosesc. Totul în doar trei pași simpli. Intri pe Flip.ro și afli instant cât valorează telefonul pe care îl vinzi. Chemi curierul sau lași personal telefonul la unul dintre cele 22 de puncte de drop off din București si din țară. Pasul 3, alegi metoda prin care îți dorești să primești banii după vânzare, iar noi ne ocupăm de restul. Acceptăm și telefoane defecte, pe care le reparăm, iar costul reparației se scade din prețul pe care îl primești după vânzare. Pe Flip poți vinde telefoane nu mai vechi de 4-5 ani și doar din gama Apple, Samsung și Huawei, iar suma pe care o obții din vânzare este similară cu cea obținută pe oricare alt website“, explică George Moroianu, co-fondator Flip.ro.
Un studiu realizat de Flip.ro pe un eșantion de 475 de persoane arată că unul din trei români cumpără device-uri second-hand cu defecte ascunse. Dintr-o simplă întâlnire cu vânzătorul telefonului, persoana interesată de achiziționarea acestuia nu își poate da seama de performanța pe care o are (sănătatea bateriei, contactul cu apa, reparațiile anterioare, performanta, etc.). Astfel, singura verificare care se face înainte de cumpărarea telefonului se rezumă la principiul “dacă arată bine, îl cumpăr”.
“De prea multe ori, norocul este un factor important atunci când oamenii cumpără online telefoane second-hand. Prin Flip eliminăm complet riscul de a cumpăra telefoane second-hand cu defecte ascunse. Mai mult, am gândit o experiență de cumpărare similară cu cea a achiziționării unui telefon nou, păstrând în același timp prețul convenabil”, declară Alex Burghelia, director de marketing și partener al Flip.ro.
Platforma Flip.ro îi ajută pe cumpărătorii de telefoane second-hand să ia o decizie informată atunci când fac o astfel de achiziție. Fiecare telefon scos la vânzare va fi atent verificat de tehnicienii IQFIX, unul dintre cele mai renumite și profesioniste centre tehnice pentru electronice din țară. Inspecțiile tehnice detaliate vizează peste 30 de repere din telefon (display, cameră, butoane, placa de bază, baterie, etc).
“După această verificare, telefonul este fotografiat și ambalat corespunzător, iar toate datele vor fi urcate în catalogul de produse al Flip.ro. Astfel, potențialii cumpărători vor ști exact ce cumpără, și anume un telefon de calitate, cu imagini reale și specificații tehnice corecte, la un preț cu până la 70% mai mic decât al unui telefon nou și cu o garanție de 100 de zile“, explică Alex Burghelia.
Odată cu lansarea oficială, Flip.ro organizează și un concurs pentru primii 1.000 de utilizatori ai platformei care își listează la vânzare vechile telefoane. Aceștia sunt înscriși automat într-o tombolă, al cărei premiu este un telefon de ultimă generație, ce va fi reînnoit la fiecare doi ani.