Fără îndoială, una din vedetele ediţiei din acest an a forumului Fujitsu de la Munchen a fost soluţia Digital Annealer, o soluţie lansată în prima parte a acestui an şi prezentată cu puţină vreme în urmă şi la Bucureşti. Inspirată din fenomenul quantum computing, soluţia permite organizaţiilor să ardă rapid etape către rezolvarea mai facilă a problemelor complexe de optimizare combinatorică.
Acest fapt permite îmbunătăţiri radicale în zone precum optimizarea proceselor de producţie, minimizarea congestiilor de trafic şi alinierea portofoliilor de produse financiare la întreaga gamă de riscuri prezente pe piaţă. În plus, Digital Annealer este extrem de utilă în prioritizarea locaţiilor de instalare a reţelelor mobile de generaţie următoare, cercetarea fundamentală în domeniul medicamentelor de generaţie următoare şi simulările şi modelările la nivel molecular.
Referindu-se la această soluţie, Dr. Joseph Reger, Fujitsu Fellow and Chief Technology Officer CE & EMEIA la Fujitsu, a declarat: “Scopul nostru suprem este de a ajuta clienţii şi societatea în ansamblul ei să rezolve provocările tot mai mare şi mai complexe cu care se confruntă. Pe piaţă se manifestă la ora actuală un deficit de putere de procesare date care ameninţă să încetinească ritmul progresului. Fujitsu vine în acest sens cu Digital Annealer, o soluţie care setează o abordare complet diferită a găsirii de soluţii, fiind inspirată de quantum computing. Diferenţa esenţială faţă de procesarea tradiţională de date este aceea că noua soluţie poate ataca probleme combinatorice complexe prin compararea a mii de rezultate posibile simultan faţă de compararea lor clasică în secvenţă temporală.”
Conform producătorului, soluţia poate fi folosită atât ca o soluţie în mediu cloud cât şi ca o soluţie on-premises, depinzând de preferinţele clientului. Soluţia se integrează în mediile standard de operare din centrele de date, fără a fi nevoie de infrastructura complexă cerută de modelele experimentale de computere quantum, care au un consum ridicat de energie şi necesită sisteme costisitoare de răcire la temperaturi apropiate de zero absolut.
“Prin intermediul Digital Annealer, permitem clienţilor să găsească răspunsuri la întrebări tot mai complexe din categoria “dar dacă?” prin adăugarea de variabile simultane şi utilizarea unei precizii mai bune de calcul,” adaugă oficialul Fujitsu. “Astfel se pot aborda probleme pe care computerele tradiţionale nu le pot rezolva din pricina creşterii exponenţiale a numărului de combinaţii posibile. În plus, spre deosebire de quantum computing veritabil, aflat încă la ani de zile distanţă de o variantă comercială de lucru din pricina costurilor prohibitive şi a necesităţilor exorbitante de răcire, beneficiile soluţiei Digital Annealer sunt deja disponibile astăzi pentru organizaţii din toate sectoarele de activitate, ori de câte ori ele doresc să îşi revoluţioneze sau pur şi simplu să-şi optimizeze procesele de afaceri.”
Soluţia este disponibilă prin instalare on-premises sau sub formă de serviciu bazat pe abonament, incluzând servicii tehnice şi de consultanţă, suport şi servicii suplimentare pentru dezvoltare.