De la „un computer pe fiecare birou” la „un robot software pentru fiecare angajat” au trecut 45 de ani, iar dacă prima viziune (Microsoft) s-a adeverit, există toate premisele ca şi cea de a doua (Uipath) să fie la fel de validă. După 10 ani de implementare a soluţiilor SAP Business One, System Innovation România a deschis în 2018 o linie de business dedicată tehnologiei Robotic Process Automation, care să ajute clienţii în atingerea unui nivel superior de productivitate.
Salariul mediu în România s-a dublat în ultimii zece ani, iar analiștii economici previzionează o nouă dublare în următorii cinci ani. Complementar, bazinul de resurse umane calificate disponibil angajatorilor români s-a redus atât cantitativ cât şi calitativ. Nu doar România se confruntă cu această situaţie, ci toate pieţele mature din lume. În acest context, utilizarea intensivă a roboţilor software devine singura opţiune disponibilă pentru companiile cu obiective îndrăzneţe de creştere a profitabilităţii. Dacă în anii 90, antreprenorii români descopereau PC-ul şi îl integrau în business, astăzi descoperă roboţii software… istoria se repetă. „Nevoia de automatizare creşte, pe măsură ce timpul devine tot mai preţios. Nici-o companie nu doreşte ca un angajat plătit bine să piardă timpul cu activităţi care nu aduc valoare adaugată. Utilizarea soluţiilor de tip ERP, CRM, BI reprezintă un prim pas în automatizare, însă departe de a fi suficient. Introducerea roboţilor software generează adevăratul câştig de productivitate personală”, afirmă Ciprian Condur, Managing Partner System Innovation România.
Pentru a pune în practică această perspectivă, în 2018 System Innovation România a deschis o nouă linie de business, bazată pe integrarea roboţilor software UiPath cu soluţiile ERP de la SAP sau alţi furnizori. Compania are deja o echipă de şase specialişti certificaţi pe tehnologia Robotic Process Automation (RPA) şi mai multe proiecte finalizate. Conform analizelor interne derulate de System Innovation România, pentru activităţi repetitive de preluarea şi introducere date (facturi, comenzi, borderouri etc) un robot software este de până la șase ori mai rapid decât un operator uman. Mai mult, la viteza de lucru se adaugă programul 24/7 şi eliminarea riscului de eroare prin apariția oboselii sau a rutinei. Preluarea datelor dintr-o factură primită pe e-mail şi introducerea în sistemul ERP implică în medie cca. 25 de click-uri din partea unui operator şi 1,5-2 minute, ca timp. Un robot software implementat de System Innovation România derulează această sarcină în doar 20 de secunde.
Robotic Process Automation în traducere liberă
“RPA este un software care imită activitatea desfăşurată de utilizatorul uman în scopul îndeplinirii unei sarcini în cadrul unui proces, realizând operațiunile repetitive mai repede, mai precis și pe o durată mai îndelungată decât o poate face un om. Roboţii software permit companiilor degrevarea angajaților competenţi de activitățile repetitive şi fără valoare adăugată, pentru a le da timpul necesar derulării unor sarcini creative şi punerii în valoare a competentele profesionale. Ca o paradigmă plastică: un angajat din departamentul financiar-contabilitate nu trebuie să scrie balanța contabilă, trebuie să o citească şi să o interpreteze. Scrierea ei poate fi automatizată prin utilizarea unui robot software”, afirmă Ciprian Condur, Managing Partner System Innovation România.
Câteva lămuriri suplimentare sunt necesare pentru înţelege modul de funcţionare al acestei tehnologii. Roboţii software pot fi programaţi astfel încât să replice identic comportamentul utilizatorului uman indiferent de acţiune şi aplicaţia în care se desfăşoară: logare, extragere și colectare de informații, completare de câmpuri etc. Nu sunt necesare procese de integrare complexe sau dezvoltarea de conectori speciali pentru preluarea datelor din aplicaţii. Prin urmare, un robot software poate lucra cu orice aplicaţie, indiferent de complexitate sau vechime. Important de ştiut este şi că roboţii software nu iau decizii ci acționează doar în baza unor seturi de reguli bine definite și sunt utilizați pentru automatizarea proceselor repetitive, nu a celor creative.
Ce face concret un robot software?
„Este cea mai frecventă întrebare pusă de antreprenori: Cum ne poate ajuta un robot software, ce câştigăm prin utilizarea acestuia? Se repetă scenariul din anii 90, când companiile se întrebau cum pot folosi computerele în business şi iată că astăzi este practic imposibil să-ţi derulezi activitatea fără un PC. Roboţii software au același nivel ridicat de aplicabilitate şi mă aştept ca într-un orizont de câţiva ani, să devină omniprezenţi”, consideră Ciprian Condur.
În roboţii software pe care îi dezvoltă, System Innovation România a integrat experienţa celor 10 ani de implementări SAP Business One, una dintre cele mai utilizate soluţii ERP la nivel global. Astfel, compania a realizat cu ajutorul tehnologiei UiPath o serie de dezvoltări RPA, care acoperă cele mai frecvente cerințe de utilizare:
• Crearea facturilor din documentele de livrare: roboții software verifică documentele de livrare, copiază datele specificate în facturi și le personalizează pe baza regulilor de business predefinite. Beneficiu: Reducerea cu cel puțin 70% a timpului de procesare.
• Introducerea facturilor de furnizor în ERP: roboții software identifică pe baza formatului PDF al facturilor, detalii despre furnizor, produse, cantități, prețuri, discounturi şi le înregistrează în sistemul ERP.
• Procesarea automată a încasărilor: robotul software citește datele din mai multe tipuri de documente, identifică datele clienților și înregistrează automat încasările efectuate. Beneficiu: Timp de procesare de aproape 6 ori mai mic.
• Actualizarea cataloagelor de produse: roboții software extrag datele specifice dintr-un portal B2B, le confruntă cu elementele existente în bazele de date locale și le adaugă și/sau actualizează. Beneficiu: Creșterea vitezei de procesare cu până la 90%.
• Realizarea închiderilor de sfârșit de lună: roboții accesează la sfârșitul fiecărei luni aplicația ERP, realizând următoarele activități: adăugarea notelor contabile de salarizare, note recurente, diferențe de curs valutar, amortizare, închiderea conturilor de profit și pierdere. Beneficiu: Timp de procesare cu până la 80% mai mic.
• Planificarea necesarului de materiale: roboții automatizează procesele de recomandare de achiziții/producție a stocurilor în funcție de comenzile deschise, stoc minim/maxim, previziuni, parametrii de achiziție etc. Beneficiu: Timp de procesare cu până la 70% mai mic.
Aţi angaja un robot software? Iată cum o puteţi face!
Acum că ştiţi mai multe despre tehnologia RPA, aţi angaja un robot software în compania dvs? System Innovation România utilizează tehnologia revoluţionară a UIPATH, ceea ce reprezintă o garanţie în acest proces. Mai mult, timpul de implementare a unui robot software este foarte scurt (1-2 săptămâni) iar nivelul de automatizare atinge 80-100%, în funcţie de natura activităţii. Experienţa proiectelor derulare indică o rată de eroare de 0% şi o amortizare a investiţiei în 4-6 luni.
„Roboţii software au program 24/7, nu iau pauze şi nu comit erori. Reprezintă soluţia ideală pentru automatizarea sarcinilor repetitive aferente activităţilor de birou. Procesare de comenzi, plăţi şi facturi, completări de registre, preluări din baze
de date, pontaj, salarizare, procesare date angajaţi…orice operaţiune care respectă un şablon poate fi alocată unui robot software. Câştigul de timp este evident, indiferent de scenariu”, mai afirmă Ciprian Condur.
Dacă sunteţi interesaţi de utilizarea unui robot software, procesul de implementare începe cu o evaluare a cerinţelor şi continuă cu o suită de activităţi, care include: proof of concept, design, dezvoltare robot, monitorizare, control şi optimizare. System innovation România gestionează toţi aceşti paşi şi vă oferă garanția unei implementări RPA reușite și atingerii rezultatelor dorite. Pentru sceptici, realizăm Proofs of Concept şi demo-uri prin intermediul cărora organizațiile să probeze și valideze beneficiile rezultate în urma automatizării. Gândiţi-vă la timpul pierdut cu activităţile repetitive şi nu uitaţi că roboţii software sunt un cost mic pentru organizaţie, dar un pas mare pentru productivitate.
Mai multe detalii găsiți la https://www.sysinconsult.ro/rpa-robotic-process-automation/