IBM a lansat cu câteva zile în urmă un apel la adresa dezvoltatorilor software din întreaga lume pentru a construi sisteme IT inovatoare bazate pe open source pentru a adresa problema arzătoare a schimbărilor climatice. Firma a pus la dispoziţie şi un fond iniţial de finanţare de 200.000 USD.
Denumită Call for Code Challenge şi aflată la a treia ediţie, iniţiativa, văzută ca o competiţie, are ca scop găsirea de aplicaţii inovatoare pentru tehnologiile open source, care pot genera un impact imediat şi durabil asupra comunităţilor umane. În acest an, competiţia se axează pe problema schimbărilor climatice. “Nevoia de a trece la acţiune împotriva efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice este imperioasă, iar IBM se află în postura de a conecta cei mai mari experţi în probleme umanitare cu dezvoltatori talentaţi şi pasionaţi din întreaga lume”, a explicat Bob Lord, senior vice-president of cognitive applications and developer ecosystems, IBM, cu ocazia lansării ediţiei din acest an a competiţiei.
Lansată în 2018, competiţia Call for Code Challenge este, în fapt, o iniţiativă cu o durată de cinci ani, perioadă în care IBM s-a angajat să investească 30 de milioane USD în noi soluţii dezvoltate conform criteriilor de participare. În fiecare an, premiul cel mare este de 200.000 USD, în vreme ce ocupanţii locurilor doi şi trei sunt premiaţi cu 25.000 USD, respectiv 10.000 USD. La finalul competiţiei, câştigătorul va intra în Code and Response, un program soră cu Call for Code, lansat în 2019, în cadrul căruia IBM şi ecosistemul său de parteneri vor ajuta la dezvoltarea şi întărirea pe mai departe a produsului în decurs de un an de zile.
Aceste măsuri de sprijin includ participări la acceleratoare software, asistenţă tehnică din partea experţilor şi sprijin pentru planificarea de afaceri a produsului dezvoltat. În acest an, competiţia are ca parteneri, pe lângă IBM, Organizaţia Drepturilor Omului a ONU şi Linux Foundation. Printre sponsorii competiţiei se numără nume mari din diverse domenii de activitate precum JP Morgan Chase, Nearform, Red Hat, Morgan Stanley, Johnson & Johnson şi Capgemini.
Competiţia a plecat de la ideea că inovaţia reprezintă un fenomen bazat pe comunitate. De altfel, natura colaborativă a ecosistemelor open source înseamnă că premianţii competiţiei îşi vor putea scala proiectele mai repede. În acest sens, IBM va furniza aşa-numitele “starter kits” dezvoltatorilor, cu ajutorul cărora aceştia să primească un sprijin legat de ideile de proiecte şi instrumentele software care să permită iniţierea dezvoltării produsului. Anul trecut, în competiţie au participat peste 180.000 de dezvoltatori din 165 de ţări. Ei au creat peste 5000 de aplicaţii legate de tema acelui an. Cererile de intrare în competiţie pot fi trimise online, pe site-ul dedicat Call for Code, până pe 22 martie 2020.