Corpul Organismelor Europene de Reglementare a Comunicaţiilor Electronice (BEREC) şi Comisia Europeană au autorizat recent operatorii telecom europeni să aplice măsuri excepţionale de management al traficului de date pentru a împiedica congestiile de trafic în urma faptului că zeci de milioane de oameni au început să lucreze de acasă ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului Covid 19.
Într-o declaraţie comună, organismele europene au recunoscut faptul că operatorii telecom joacă un rol critic în răspunsul la criza generată de Covid 19. Mulţi operatori europeni luaseră deja măsuri pentru a face faţă distribuţiei anormale a traficului rezultată din munca de acasă şi cursurile online pentru elevi şi studenţi, aşa că au început să redistribuie capacitatea de reţea în reţele regionale şi locale conform unor tipare de trafic modificate în termeni de ore şi geografii.
Pentru a asigura monitorizarea regulată a situaţiei legate de traficul internet în fircare stat membru UE, cele două organisme menţionate mai sus au început să lucreze, cu ajutorul autorităţilor naţionale de reglementare sau al autorităţilor competente echivalente, la un mecanism de raportare care să asigure evidenţa clară a evoluţiei traficului şi experienţei utilizatorilor.
“Deocamdată nu observăm probleme legate de congestii majore de trafic, iar operatorii par să se descurce bine cu volumele mai mari de trafic din reţele,” a declarat Dan Sjöblom, preşedintele BEREC. “Cu toate astea, trebuie să rămânem vigilenţi şi să fim pregătiţi dacă situaţia se schimbă în rău. Vorbim de o situaţie extremă, fără precedent, şi am văzut în ultimele zile cât de fluidă este ea. De aceea, BEREC este în plin proces de înfiinţare a unui mecanism special de raportare. Ne aşteptăm ca acesta să fie definitivat în curând. Nu căutăm să construim o structură de monitorizare complet nouă, ci mai degrabă să întărim mecansimele deja existente pentru diseminarea de informaţii utile între autorităţile naţionale de reglementare.”
BEREC şi CE au invitat deja operatorii să informeze autorităţile naţionale sau pe cele competente asupra măsurilor luate pentru a asigura transparenţa necesară pentru utilizatorii individuali şi organizaţii. Informaţiile primite la timp vor permite existenţa unor performanţe eficiente şi efective ale noilor mecanisme de monitorizare a traficului.