Organizațiile care doresc să monitorizeze mai bine activele IT apelează la informații artificiale pentru a depăși problemele de performanță și pentru a automatiza corecțiile înainte de a simți impactul negativ. Platformele cloud, furnizorii de servicii gestionați și organizațiile care efectuează transformări digitale încep să profite de avantajele unei tendințe IT emergente: utilizarea tehnologiei de operare IT bazată pe AI pentru a monitoriza și gestiona portofoliul IT automat.
Această practică emergentă, cunoscută sub denumirea de AIOps, ajută întreprinderile să elimine potențialele întreruperi și problemele de performanță înainte de a afecta negativ operațiunile, clienții și linia de bază. Dar implementările mai avansate încep să folosească sisteme AI nu doar pentru a identifica probleme sau pentru a prezice probleme înainte de a se întâmpla, ci pentru a reacționa la evenimente cu o atenuare inteligentă și automatizată.
AIOps este o practică IT emergentă care aplică inteligența artificială operațiunilor IT pentru a ajuta organizațiile să gestioneze în mod inteligent infrastructura, rețelele și aplicațiile pentru performanță, rezistență, capacitate, uptime și, în unele cazuri, securitate. Totul prin mutarea alertelor tradiționale, bazate pe prag și a proceselor manuale către sisteme care profită de AI și de învățare automată, AIOps le permite organizațiilor să monitorizeze mai bine activele IT și să anticipeze incidente și impacturi negative înainte de a intra în contact.
Este posibil ca AIOps să funcționeze deja în portofoliul de IT fără ca unele companii să știe asta. Sistemele avansate CRM sau ERP au adesea o gestionare inteligentă încorporată. Majoritatea platformelor cloud majore folosesc și instrumente de monitorizare și gestionare bazate pe învățare automată. Însă bazarea pe funcționalitatea încorporată în soluțiile punctuale are dezavantaje. 65% din organizațiile IT dintr-un sondaj AIOps Exchange au declarat că se bazează încă pe abordări de monitorizare, inteligente sau nu, care sunt sau nu, bazate pe reguli sau nu acoperă nevoile întregului mediu IT. Mai mult, potrivit unui sondaj recent BigPanda, 42% dintre organizațiile IT folosesc mai mult de 10 instrumente de monitorizare diferite pentru mediile IT.
Până în 2023, 40% dintre companii vor folosi AIOps pentru monitorizarea aplicațiilor și a infrastructurii, potrivit Gartner. Însă, din toate perspectivele, adopția AIOps este încă în primele etape. Potrivit unui sondaj din 2019, sponsorizat de Loom Systems, doar 5% dintre companii au implementat AIOps până în prezent. Un lucru care dăunează adopției este faptul că există o mulțime de vânzători pe piață. Și cu 59% din organizații aflate în faza de explorare, potrivit raportului Loom Systems, este încă greu pentru clienți să-și dea seama exact ce oferă aceste soluții. În plus, mulți furnizori operează într-un singur segment de AIOps, cum ar fi monitorizarea performanței aplicațiilor, gestionarea infrastructurii sau monitorizarea și diagnosticul performanței rețelei. Dar piața prezintă semne de consolidare pe măsură ce tehnologia se maturizează.
IDC prezice că piața AIOps, pe care o numește analytics de operațiuni IT, va crește de la 2,9 miliarde de dolari în 2018 la 4,5 miliarde de dolari în 2023, majoritatea creșterii venind din AIOps ca serviciu. Și, în timp ce AIOps este adesea încorporat cu platforme software pentru companii sau servicii cloud, întreprinderile mai mari încep să investească în AIOps ca un efort bugetar autonom.