Aşa cum arată un raport publicat zilele acestea de către firma de analiză Flexera, mediile multi-cloud încep să devină un standard în cadrul companiilor la nivel global. Practic, peste 90% din respondenţi au declarat că au optat deja pentru o abordare de lucru care baleiează între vendori multipli de servicii cloud, aşa cum ar fi Amazon, Microsoft şi Google. Mai mult, în cazul firmelor mari, mediile multi-cloud reprezintă deja arhitectura primară de lucru, datorită dorinţei acestor firme de a evita să fie legate de un singur furnizor.
Dacă este să vorbim de ierarhii, AWS, Azure şi Google Cloud continuă să fie primii trei furnizori de cloud public, topul fiind condus oarecum detaşat de AWS. Dincolo de asta, firma de analiză notează că şi tehnologia de tip container a cunoscut o creştere explozivă a ratei de adopţie, circa două treimi dintre respondenţi (65% mai exact) utilizând tehnologia Docker şi 58% tehnologia Kubernetes.
Toţi cei trei furnizori majori de cloud public declară creşteri semnificative ale ofertelor lor de tip container-as-a-service. Şi asta în ciuda faptului că astfel de tehnologii continuă să însemne provocări pentru clienţi, cum ar fi lipsa de resurse necesare şi, mai ales, lipsa de expertiză necesară în utilizarea unor astfel de tehnologii.
Autorii raportului notează că, odată cu creşterea numărului de angajaţi care lucrează de acasă şi cu creşterea numărului de interacţiuni digitale în mediul de afaceri, firmele, în special cele mari, îşi vor creşte cota de utilizare a mediilor cloud faţă de ceea ce planificaseră iniţial la începutul anului. Problema aici va fi aceea că firmele încep deja să depăşească bugetele alocate mediilor cloud. Ca atare, spun autorii raportului, ele vor trebui să se concentreze pe optimizarea fluxurilor de lucru pe lângă managementul costurilor şi buna guvernanţă a operaţiunilor pentru a-şi asigura eficienţa operaţională pe viitor.
Raportul Flexera poate fi citit aici.