Ajutându-i pe furnizorii de energie să echilibreze cererea și rezervele, marii operatori de centre de date și UPS-uri pot fi despăgubiți pentru reglările imediate ale consumului de energie electrică. Acest lucru ajută rețeaua în perioadele de consum de vârf, în dezechilibrele momentane și în deranjamente, fără compromiterea sarcinilor critice.
Eaton și-a dezvoltat soluția unică în strânsă colaborare cu Fortum, un furnizor important de energie în țările nordice și baltice. Testarea extinsă de către ambele companii a arătat că UPS-ul le poate permite centrelor de date să participe pe piața valoroasă a Rezervei pentru menținerea frecvenței (FCR) și a răspunsului la cerere și poate fi utilizat pentru reglarea cererii de la rețeaua electrică.
De asemenea, tehnologia UPS EnergyAware de la Eaton susține un viitor ecologic: reduce volatilitatea din rețeaua electrică creată de energia regenerabilă contribuind la echilibrarea rețelei electrice și, în cele din urmă, făcând posibilă o rețea mai ecologică și mai stabilă.
Despre această soluție am discutat cu Marius Burlacu, Manager Vânzări – Power Quality & IT Channel, Eaton Electric SRL Romania.
Club IT&C: Descrieți câștigurile privind eficiența energetică ale proiectului/soluției dvs., în comparație cu alte soluții standard disponibile pe piață. Cât de mare este economia de energie realizată sau preconizată?
Marius Burlacu: Soluția Eaton EnergyAware joacă rolul de protecție esențială în timpul anomaliilor energetice potențial dăunătoare și ajută rețeaua să echilibreze și să mențină frecvența. Faptul că dispun de această flexibilitate le oferă operatorilor de sisteme mai multe surse de reacție rapidă, ceea ce contribuie la abordarea problemelor de stabilitate create de pătrunderea mai mare a surselor regenerabile. Existența unui sistem de stocare a energiei în cadrul unui centru de date elimină nevoia de a depinde de surse alternative și tradiționale – precum cele nucleare sau pe bază de cărbuni – pentru a asigura stabilitatea rețelei. Acest lucru permite o adoptare mai largă a surselor de energie regenerabilă la nivelul întregii rețele.
Din perspectiva utilizatorilor, tehnologia Eaton EnergyAware le permite să dispună de energie în orice moment din zi și din noapte, eliminând blocajele și reducând frecvența penelor de curent în perioadele de consum de vârf. Este un lucru cu atât mai util cu cât presiunea asupra rețelei și a infrastructurii electrice continuă să devină tot mai complexă.
La scară mai largă, utilizarea elementelor existente pentru a echilibra sistemul reduce semnificativ nevoia de a investi în rezerve separate, ceea ce face mai convenabil procesul de echilibrare. Înseamnă și că sunt necesare mai puține elemente de infrastructură electrică – precum bateriile – care afectează nivelul de producție și amprenta de carbon generală din industrie. De asemenea, această abordare înlocuiește rezervele turnante pe bază de combustibili fosili, reducând emisiile de GES.
Club IT&C: Proiectul/soluția include utilizarea de energie regenerabilă și/sau tehnologii de stocare?
Marius Burlacu: Soluția Eaton EnergyAware, care se sprijină pe tehnologia Eaton de bază UPS-as-a-Reserve (UPS ca rezervă – UPSaaR), își propune să asigure susținerea tehnică pentru un viitor ecologic. Creată ca urmare a tehnologiei și capacităților evoluate de a gestiona energia stocată în baterii, tehnologia UPS poate susține o creștere a utilizării de energiei regenerabilă, funcționând și ca un element generator de valoare. Grație felului în care este proiectată, tehnologia poate face chiar mai mult, asigurând alimentarea în momente de volatilitate – o problemă obișnuită a surselor de energie regenerabilă.
Această soluție premiată este în dezvoltare din 2016 și a fost testată cu succes în centre de date și clădiri comerciale din Norvegia, Suedia, Finlanda și Irlanda și este implementată pentru a participa pe piețele de echilibrare din Finlanda și Irlanda.
Club IT&C: Descrieți abordarea inovatoare a soluției eficiente energetic și explicați ce o diferențiază de alte soluții disponibile pe piață.
Marius Burlacu: Spre deosebire de alte soluții de pe piață, tehnologia UPS are dublul avantaj de a contribui la creșterea surselor de energie regenerabilă și de a reprezenta un element care generează valoare. Poate fi utilizată pentru soluții locale de gestionare a energiei sau gestionare la cerere pe latura cererii, pentru a optimiza facturile la utilități, și poate contribui la inițiativele de reglare a frecvenței, pentru a crea o sursă de venit suplimentară pentru operatori.
Pe măsură ce tot mai mulți proprietari de centre de date și utilizatori de UPS (cum ar fi spitalele, aeroporturile etc.) adoptă această tehnologie de rezervă, avantajele financiare au potențialul de a crește semnificativ. Dispunând de o rezervă de energie, utilizatorii pot vinde capacitatea de reglare pentru menținerea frecvenței.
Club IT&C: Care a fost fundalul dezvoltării soluției eficiente energetic (dezvoltare internă, proiect de cercetare)?
Marius Burlacu: Procesul de gândire din spatele creării acestei tehnologii a venit din cadrul echipei Eaton, în timpul proiectului GreenDataNet. Proiectul GreenDataNet a urmărit să proiecteze, valideze și demonstreze o soluție de optimizare la nivel sistemic care să-i permită unei rețele de centre urbane de date să-și îmbunătățească în mod colectiv performanțele energetice și ecologice, funcționând în același timp și ca resursă pentru rețele electrice inteligente.
Echipa Eaton lucrează de atunci pentru a crea tehnologii inovatoare de stocare a energiei, care contribuie la alimentarea unor orașe mai inteligente și mai curate prin creșterea numărului de surse regenerabile din rețea. Membrii echipei speră să reușească acest lucru prin asigurarea stabilității necesare, furnizând concomitent și un câștig comercial.
Club IT&C: Ce aspecte (economie, ecologie, inovație etc.) au fost fundamentale pentru implementarea proiectului/soluției?
Marius Burlacu: Sustenabilitatea a reprezentat o temă cheie fundamentală pentru evoluția acestui proiect. În calitate de companie de top în tehnologie și inovație, obiectivul suprem Eaton era de a descoperi noi moduri de a soluționa unele dintre cele mai mari provocări ale generației actuale: schimbările climatice și tranziția energetică.
După cum am menționat anterior, proiectul GreenDataNet a fost fundamental pentru acest proiect, deoarece a contribuit la demararea procesului de gândire din spatele creării tehnologiei. Obiectivul proiectului GreenDataNet a fost de a dezvolta tehnologii de ultimă oră care să le permită centrelor urbane de date să atingă un nivel al utilizării de energie regenerabilă de 80% și să-și reducă indicele de eficiență energetică (PUE) de la o medie de 1,6-2, la acel moment, până la mai puțin de 1,3. GreenDataNet a permis monitorizarea și optimizarea energetică pentru aplicațiile IT, alimentare, răcire și stocare la trei niveluri: servere și rack-uri, centre de date individuale și rețele de centre de date. De asemenea, GreenDataNet a abordat și integrarea energiei fotovoltaice locale în combinație cu soluțiile de stocare inovatoare la scară mare, care au facilitat integrarea centrelor de date în rețele electrice inteligente.
Club IT&C: Descrieți parametrii economici ai noii soluții. În ce măsură ar putea fi compensate costurile de investiție mai ridicate prin câștigurile în eficiență și costuri energetice mai reduse (amortizarea energiei)?
Marius Burlacu: Veniturile obișnuite echivalează în prezent cu zeci până la sute de mii de euro pe MW de energie alocată sprijinirii rețelei electrice, pe an. Pentru viitor, potențialul de a furniza servicii pentru operatorii de sisteme este considerabil. Numai în Regatul Unit, Eaton are o bază de instalare a UPS-urilor de peste 360 MVA, capabilă să ofere sprijin rețelei. Această capacitate este egală cu nevoia obișnuită de rezerve rapide de pe piața de echilibrare și este de așteptat să crească, pe măsură ce industria și utilizatorii de UPS adoptă tehnologia la scară mai largă.
Club IT&C: Soluția este o aplicație unu-la-unu specifică sau poate fi utilizată și de către alte companii?
Marius Burlacu: Eaton urmărește implementarea acestei tehnologii în cât mai multe centre de date din Europa și Statele Unite. Acestea fiind spuse, pe măsură ce piețele de servicii pentru rețea continuă să se dezvolte, tehnologia va deveni mai ușor de utilizat la scară globală.
Este o tehnologie deosebit de valoroasă de luat în calcul, deoarece majoritatea țărilor și companiilor mari au obiective privind sustenabilitatea care se concentrează pe reducerea amprentei lor de carbon și pe utilizarea surselor de energie regenerabilă. Fără a dispune de soluții de stocare a energiei, precum UPSaaR, nu va fi posibilă îndeplinirea acestor obiective și menținerea unei rețele fiabile pe termen lung.
Club IT&C: Soluția este accesibilă publicului/vizitatorilor interesați și, astfel, perceptibilă?
Marius Burlacu: Tehnologia poate fi văzută în timpul unui program prestabilit pentru grupuri restrânse, la centrul de date Aurora din Oulu, Finlanda, și la sediul central Eaton din Dublin, Irlanda.
Club IT&C: A fost prezentat în presă caracterul de model al soluției? Dacă da, cum și unde?
Marius Burlacu: Tehnologia a fost prezentată de Eaton în diverse comunicate de presă, bloguri și evenimente găzduite de Eaton. Mulți reprezentați ai presei au văzut tehnologia în funcțiune în cadrul acestor evenimente în direct, inclusiv la cele organizate în Suedia, Norvegia și Irlanda. În presă, tehnologia și impactul său au fost ilustrate prin intermediul articolelor unor lideri de opinie în diferite publicații cheie din EMEA, APAC și America. De asemenea, soluția Eaton EnergyAware a câștigat Premiul pentru Tehnologie BusinessGreen 2019 la categoria Cea mai bună tehnologie a anului pentru orașul viitorului.