O scădere a activităților economice, așa cum a fost cea provocată de pandemia COVID-19, nu a mai existat pe timp de pace până acum în Europa. Este o situație nouă, cu care se confruntă mediul de afaceri, politicienii, dar și fiecare dintre noi. Credem însă că este timpul să revenim la normalitate, să continuăm să respectăm regulile impuse de autorități, dar să ne reluăm activitățile. Reluarea acestora este vitală pentru relansarea economiei și atenuarea unei crize economice.
Economia are nevoie de aer și trebuie să își tureze din nou motoarele. Dar, pentru ca firmele să își poată relua activitatea, acestea au nevoie de angajați motivați. De aceea este important ca părinții să își poată lăsa copiii sub supraveghere, în condiții de siguranță, în timp ce merg la muncă. Forma de sprijin pentru ca unul dintre părinți să stea acasă va expira la 15 iunie odată cu încheierea stării de alertă, totodată se încheie și anul școlar. Sunt părinți care nu au posibilitatea de a munci de acasă sau nu au în grija cui să lase copiii. Neputând să își reia activitatea profesională, acești părinți riscă să își piardă locul de muncă. De aceea este nevoie de soluții urgente pentru permiterea desfășurării unor activități educaționale care să vină în sprijinul părinților și să supravegheze copiii în timpul zilei. Este necesară redeschiderea unor creșe și grădinițe, desigur respectând regulile de siguranță pentru prevenirea răspândirii bolilor.
De asemenea este esențial pentru elevi și viitorul lor profesional ca examenele să se desfășoare, așa cum au fost planificate și să își mențină un nivel înalt de calitate la evaluare, iar pentru elevii din învățământul profesional și dual insistăm asupra implicării mediului privat în sistemul de certificare. În plus, companiile trebuie să fie în continuare parte a admiterii în învățământul profesional și dual, prin participarea activă la selecția candidaților noilor generații, chiar dacă acest lucru înseamnă găsirea unor soluții în mediul online. „Implicarea mediului privat în etapele esențiale ale sistemului de învățământ dual trebuie să continue! Trebuie să fim creativi și să găsim soluții digitale. Învățământul dual trebuie să își păstreze caracterul: parteneriat și împărțirea responsabilităților între școală și companie”, spune Sebastian Metz, Director General AHK România.
Citiți și: