Internetul tuturor lucrurilor (Internet of Things – IoT) nu mai este doar o soluție tehnologică, ci o strategie de transformare digitală a companiilor. Industrial IoT (IIoT), adică utillizarea IoT în industrie, în zonele de producție și manufactură, este cea care duce către transformarea completă a companiilor de profil. Iar adoptarea IIot este accelerată în prezent.
IIoT înseamnă producție smart, fabrici digitalilzate, industrie conectată și intuitivă. Prin puterea senzorilor, a conectivității securizate și a paltformelor de IIoT, producivitatea și eficiența sunt îmbunătățite și devin sustenabile.
Evoluția platformelor IIoT și adopția acestora este accelerată în prezent, iar motivele accelerării sunt relativ simple și ușor de înțeles. În primul rând, oferă un management mai bun al unui număr mare de active necesare pentru producție, inclusiv flote de mașini specializate.
În al doilea rând, reduce timpul necesar pentru producție, lucru important atunci când ne uităm cât de repede se schimbă piața și comportamentul consumatorilor. Al treilea motiv este reducerea de costuri. Prin îmbunătățirea proceselor interne se reduce costul operațional și administrativ.
Al patrulea motiv este o mai bună expeeriență oferită clienților, care pot interacționa mai ușor cu producătorii și pot avea doleanțele rezolvate rapid.
Nu degeaba 635 dintre companiile din industria de manufacturare văd integrarea IoT în activitate drept strategică pentru viitor. Pe de o parte, IoT poate eficientiza operațiunile și consumul de energie, ceea ce duce la creșterea calității produselor și a randamentului.
Pe de altă parte, IIoT este baza pentru analizei avansate a datelor, ceea ce duce la luarea deciziilor în timp real. De asemenea, IIoT face posibilă inovația și transformarea digitală, ca și dezvoltarea de modele de business centrate pe client.
Integrarea IIoT
Implementarea soluțiilor IIoT necesită, în primul rând, numirea persoanelor potrivite pentru proiect, ca și a stabilirii finanțării necesare. Proiectele de implementare IIoT sunt prinse din ce în ce mai des în bugetul anual al companiilor, dar este esențial să fie bugetate pe termen lung. Gestionarea, managerierea și extinderea proiectelor trebuie să includă active care vor fi conectate în timp, nu imediat.
De asemenea, alinierea departametelor IT cu liniile de activitate ale companiei este obligatorie pentru crearea legăturii dintre cerințele operaționale și posibilitățile IT. Alinierea trebuie făcută de la începutul procesului de implementare, astfel încât problemele ce apar pe termen lung să fie mult mai ușor de remediat.
Pentru a putea prospera în economia digitală din prezent este nevoie de rapiditate decizițională, expertiză extinsă și agilitate. Partenerii digitali, precum Schneider Electric, completează tehnologia cu cunoștințele proprii și pot crea soluții care rezolvă toate provocăriile industriei, permițând clienților să-și extindă și să-și accelereze tranformarea digitală.
Schneider Electric Exchange rescrie manualul inovației digitale pentru transformarea industrială prin recentrarea dezvoltării tehnologice, crearea de software și dezvoltarea bazată pe nevoile clientului. Ca partener al Schneider Electric puteți intra în primul ecosistem deschis și dedicat industriilor, menit să găsească soluțiile potrivite pentru sustenabilitatea și eficiența activității din prezent și din viitor.
Citiți și:
Transformarea digitală în industrie generează un potenţial imens
Industrial IoT remodelează industria producătoare din România