Thales Alenia Space, un joint-venture între Thales (67%) și Leonardo (33%), a semnat un contract cu Johnson Space Center al NASA pentru livrarea X-Band Transceiver și X-Band Diplexer, care vor asigura comunicațiile pentru Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER).
Un pas extrem de important către explorarea spațiului
Roverul lunar al NASA va explora Polul Sud al Lunii, în căutarea gheții și a altor posibile resurse, cu ajutorul celor trei instrumente de care dispune și al unui sfredel de un metru. Datele colectate de rover vor arăta unde ar putea fi găsită gheață pe Lună, care ar fi locul cel mai probabil și cel mai ușor de accesat. Realizarea primelor hărți de apă ale Lunii va însemna un progres important al programului Artemis al NASA, care proiectează o prezență umană durabilă pe Lună în decursul acestui deceniu. Mai mult, explorarea resurselor lunare necesare pentru producerea de oxigen și de material propulsant ar putea permite elaborarea de noi planuri de misiune pentru explorarea spațiului. Lansarea VIPER este prevăzută la sfârșitul anului 2023, iar misiunea va avea o durată de 100 de zile pământene, acoperind 3 cicluri lunare zi-noapte.
Comunicare directă cu Pământul de pe suprafața Lunii
Thales Alenia Space în Spania va proiecta, produce, testa și livra X-Band Transceiver și X-Band Diplexer, care vor asigura comunicarea roverului cu Pământul prin conexiune directă, prin Deep Space Network a NASA.
“Suntem încântați să colaborăm cu NASA în misiunea VIPER, care va căuta apă pe Lună, un element critic pentru încercările viitoare de explorare a spațiului”, a spus Eduardo Bellido, CEO Thales Alenia Space în Spania. „Acest contract cu NASA demonstrează leadershipul nostru în domeniul sistemelor de comunicații spațiale și competitivitatea în furnizarea de echipamente de comunicare de ultimă generație, pentru toate tipurile de misiuni spațiale, clienților din întreaga lume.”
VIPER este a patra misiune pe Lună la care Thales Alenia Space în Spania participă, furnizând echipamente cheie de comunicare. Începând încă din 2003 cu SMART-1, prima misiune pe Lună a Agenției Spațiale Europene (ESA), compania contribuie și la Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) – primul pas al programului coreean de explorare lunară. Bazându-se pe expertiza sa bogată în dezvoltarea echipamentelor de comunicații spațiale pentru toate tipurile de misiuni, Thales Alenia Space în Spania a contribuit la 600 de sateliți, sonde spațiale și vehicule cargo.
Partener cheie și furnizor pentru misiunile NASA
Thales Alenia Space are o prezență de lungă durată pe piața spațială din SUA, ca partener cheie și furnizor al misiunilor comerciale și instituționale. Lider mondial în domeniul comunicațiilor spațiale, compania a contribuit cu echipamente la numeroase programe NASA, precum PACE, WFIRST, IBEX, OCO, Cygnus, JUNO, ICON sau JWST. Thales Alenia Space este, de asemenea, un furnizor experimentat de elemente sub presiune pentru explorarea spațiului, incluzând multiple module ale Stației Spațiale Internaționale, cum ar fi Node 2 și 3, Columbus (partea sub presiune), Modulul Logistic Multifuncțional (MPLM), Modulul Logistic Permanent (PPM), Cupola, ATV-ul și vehiculul cargo de reaprovizionare Cygnus. În plus, capacitățile recunoscute ale companiei în oceanografie și altimetrie sunt născute cu programul comun Topex-Poseidon NASA / CNES (Agenția Spațială Franceză), urmată de seria sateliților oceanografici Jason. Thales Alenia Space colaborează acum cu agenția spațială franceză și cu NASA/JPL pentru SWOT, un program americano-francez foarte ambițios, care va contura viitorul oceanografiei spațiale.