Dacă datele reprezintă una dintre cele mai importante resurse ale unei afaceri, atunci stocarea în siguranță și asigurarea disponibilității acestora este cu certitudine o prioritate. Cea mai simplă dovadă a faptului că datele reprezintă o componentă cheie în orice afacere o găsim în explozia atacurilor de tip ransom, din ultimii ani.
Cât valorează datele pentru o organizație?
La nivel mondial, analiștii previzionează că, în 2021, valoarea sau – mai degrabă – costurile implicate de atacurile ransom vor depăși pragul de 21 miliarde USD, de peste 50 de ori mai mult decât in 2015, iar un nou atac se va produce la fiecare 11 secunde*. Proliferarea acestui tip de atac are două explicații simple: insuficienta securitate a datelor corelată, în mod paradoxal, cu importanța acestora pentru companiile care în cele din urmă dau curs solicitărilor de răscumpărare înaintate de infractorii cibernetici.
Într-un atac de tip ransomware, atacatorul încearcă să cripteze datele victimei folosind un algoritm puternic de criptare și cere răscumpărare (în ultima perioadă preponderent în Bitcoins) pentru cheia de decriptare. Datele victimei rămân în siguranță; cu toate acestea, accesul este restricționat prin blocarea resurselor de calcul ale sistemului. Victima trebuie apoi să plătească răscumpărarea cerută pentru a putea accesa și reintra în posesia datelor. Deși acest tip de atac poate viza si date personale, ținta preferată rămân companiile.
Desigur, recomandarea generală este de a nu da curs solicitărilor financiare ale atacatorilor, pentru a descuraja acest tip de infracțiune. Dar atât indivizii, cât organizațiile trebuie să ia măsuri serioase pentru a-și salva datele. În timp ce companiile care au soluții solide de backup, pot evita cererile de despăgubire solicitate de atacatori, organizațiile care nu au astfel de soluții se văd nevoite să scoată din buzunar sume uriașe.**
Chiar dacă România nu se află în topul țărilor vizate de astfel de atacuri***, plaiul mioritic nu este complet scutit de astfel de experiențe, după cum o arată și recenta experiență Enel****.
Răspunsul? Actualizați-vă soluțiile de stocare!
Atât atacurile externe – cum sunt cele de tipul ransomware, cât și diverse disfuncționalități ale sistemului pot periclita siguranța datelor, atât de valoroase pentru orice companie. Indisponibilitatea datelor atrage costuri variate: incapacitatea desfășurării activității, repunerea datelor în sistem etc. Toate aceste costuri pot fi eliminate prin adoptarea unei soluții de stocare de nouă generație. Implementarea sau migrarea către o astfel de soluție trebuie să fie un proces simplu, sigur, cu zero risc. Pentru că, până la urmă, aceasta este și ideea: de a reduce orice risc.
Tehnologia EVERGREEN patentată de Pure Storage are un avantaj unic în piață: soluțiile sunt permanent actualizate, fără costurile suplimentare de înlocuire a echipamentelor cu fiecare nouă generație. Companiile își pot păstra și proteja datele și tehnologiile pe care le dețin pentru mai bine de 10 ani. Echipamentele Pure, odată puse în funcțiune, nu necesită înlocuire și nici alți bani cheltuiți pentru a re-cumpăra terabytes deja extistenți, atunci când se impune o extindere. Din 2009 până în prezent, Pure a livrat peste 3000 de upgrade-uri de controllere în cele 8 generații, fără nici o întrerupere.
Soluțiile de stocare Pure Storage oferă multe alte avantaje suplimentare.
• Pure oferă o disponibilitate și o durată de funcționare lider în industrie pentru toate sarcinile de lucru, inclusiv 99,9999% dovedit cu FlashArray // X măsurat în matricele implementate. Upgrade-urile realizate fără întreruperi prin tehnologia Evergreen ™ elimină perturbările pe care utilizatorii le experimentează altfel la upgrade-urile tradiționale.
• Soluțiile asigură NVMe la nivelul întregii linii de produse furnizând astfel, în mod constant, rezultate de business superioare plecând de la procesarea mai rapidă a tranzacțiilor. Clienții Pure beneficiază de un timp de răspuns îmbunătățit cu o latență de sub milisecundă care se traduce printr-o rată mai bună a reducerilor de costuri.
• Toate aplicațiile software sunt incluse în soluția de bază fără costuri suplimentare, caracteristicile mediului de operare are deja încorporate și activate servicii dedicate pentru reducerea volumului ocupat de date (cu până la 2x mai bune decât cele disponibile în soluțiile similare competitoare), pentru criptare permanentă a datelor în repaus, și pentru continuitate simplificată, prin replicarea datelor cu ActiveCluster ™.
• Administrarea îmbunătățită AI simplifică întreținerea, monitorizarea și repunerea în stare de funcționare în curs de desfășurare prin intermediul unei platforme de management care rezolvă problemele înainte ca acestea să apară, astfel încât să puteți menține în funcțiune operațiunile critice. Stocarea și creșterea capacității acesteia se pot gestiona prin planificarea inteligentă și predictivă și prin analiza volumului de muncă.
• Pure as-a-Service furnizează un nivel superior de flexibilitate și opțiuni mai variate în ceea ce privește alocarea resurselor de stocare. Această agilitate suplimentară îmbunătățește abilitatea companiilor de a răspunde eficient nevoilor specifice de business, controlând în același timp costurile și simplificând trecerea către serviciile cloud-hibrid.
În mod constant, Pure Storage este apreciat ca lider în evaluările analiștilor, incluzând aici poziționarea sa ca Lider în Cadranul Magic Gartner pentru 6 ani consecutiv. În plus, Pure și-a menținut un scor ridicat NPS (Net Promoter Score) (actualmente 82, conform Medallia), de peste 4x mai mare decât al oricărui alt competitor.
Soluția este în prezent disponibilă spre testare gratuită atât sub formă de echipament virtual, cât și ca echipament fizic. Dispozitivele fizice vin pre-configurate, pe sistem plug-and-play, așa încât implementarea în mediul de lucru efectiv și punerea în funcțiune se realizează în numai câteva minute. Setările de pre-configurare sunt stabilite de un specialist tehnic împreună cu beneficiarul, plecând de la arhitectura și nevoile specifice existente. În România, Veracomp este distribuitor autorizat Pure Storage.
*https://cybersecurityventures.com/global-ransomware-damage-costs-predicted-to-reach-20-billion-usd-by-2021/
** https://techcrunch.com/2020/07/25/garmin-outage-ransomware-sources/?guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLnJvLw&guce_referrer_sig=AQAAADHGwsxj6U-SaZhOopLixslpiPzKXQtyyHi3mEXRPiDK0pyZL_h8N6J-qXiJeKjDqM8rcYRkzTft_xdBgVo2usiGW-brdsXCzfFfCPF8LsuDPWft5RcfmMJwRdsU08QiV-HooIHxGQ-eo4QfVj1W5t6utG2SdaoTkfNCiAIgY0wT&guccounter=2
***https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1110866520301304
****https://www.profit.ro/must-read/enel-inclusiv-companiile-grupului-din-romania-honda-si-nintendo-tintele-unui-atac-cibernetic-de-tip-ransomware-19387107