Promovat intens ca un soi de guru al viitorului de către gigantul japonez al tehnologiei Fujitsu, futurologul Rudy de Waele a afirmat recent în cadrul unui eveniment online cu audienţă globală organizat de către companie că factorii de decizie de pretutindeni vor trebui să înceapă să construiască “afaceri cu conştiinţă” care să direcţioneze inovaţia digitală către rezultate mai bine acordate nevoilor societăţii în sensul larg al termenului.
De Waele ţine de multă vreme prezentări legate de tehnologii cu rol disruptiv, cum ar fi robotica, AI, vehicole autonome, blockchain, IoT, 5G, tipar 3D şi altele asemenea şi de modul cum acestea vor influenţa afacerile şi societatea. De dată mai recentă, însă, el a ajuns la concluzia fermă că simpla concentrare asupra acestor tehnologii ca scop în sine nu este suficientă pentru a încuraja un viitor stimulat de tehnologie.
„Nu doresc să minimizez ideea că prin raţionalizare, creşterea productivităţii şi automatizare tehnologia a generat o avuţie imensă, în cea mai mare parte în beneficiul corporaţiilor şi investitorilor,” declara el. „Însă de-abia acum începem să observăm impactul mai larg pe care astfel de tehnologii îl au asupra societăţii, asupra naturii muncii, asupra oamenilor în general.”
În context, el susţine că liderii de afaceri trebuie să înceapă să gândească altfel modelul organizaţional şi rolul pe care firmele îl joacă în ecosistemul global, astfel încât obiectivele finale să devină mult mai holistice şi mai bine aliniate cu obiectivele globale ale societăţii. Iar unul din catalizatorii principali ai schimbării este dat de faptul că pe piaţă a apărut o nouă generaţie de nativi digital care nu doreşte să mai vadă cum tehnologia este exploatată exclusiv în scop de profitabilitate, comoditate individuală sau recompensare pe socoteala altora. Mai degrabă membrii acestei generaţii vor să vadă tehnologia aplicată în zone care sprijină binele comun.
„Suntem actualmente martori la ultimele zvâcniri ale societăţii industrializate egocentrice care durează de peste 150 de ani,” spunea de Waele. „Însă în cadrul reţelelor sociale unde activez observ deja existenţa unui număr impresionant de oameni care gândesc în termenii viitorului. Vechea versiune de capitalism nu ne mai deserveşte suficient de bine, iar noile tehnologii ne arată deja cum să adresăm corect unele din provocările cu care ne confruntăm prin realizarea lucrurilor într-o altă manieră.”