Cablurile de fibră optică sunt cele mai utilizate în rețelele de date. Capacitatea fibrei optice de a transporta cantități mari de date la cea mai mare viteză le face ideale pentru coloana vertebrală a majorității rețelelor.
de Graham Walker
Fibra optică este cea care conectează aproape totul în prezent, de la computere și laptopuri, la orașe și țări. Fără fibră am fi fost blocați în utilizarea cablurilor de cupru, a legăturilor radio și prin microunde, și conexiuni prin satelit. Niciuna dintre acestea nu este la fel de verstilă, rapidă sau ieftină precum fibra optică.
Fibra optică este compusă din fire lungi și subțiri de sticlă, aoperite cu protecție din plastic, având multe avataje comarativ cu cablurile de cupru.
Securitate
Cablurile de cupru pot fi „înțepate” deoarece emit semnale electromagnetice, permițând hackerilor să interceptexe traficul fără a deranja cablul. Interceptarea traficului pe un cablu de fibră optică este mai dificilă, deoarece nu scapă de energie din acoperirea cablului și manipularea cablurilor poate fi ușor detectată. Acest lucru face din cablurile de fibră o opțiune atractivă pentru organizațiile conștiente de securitate și care doresc ca datele care pleacă din nucleul rețelei către compuetere să fie protejate.
Mediile de înaltă securitate, cum ar fi instalațiile de apărare, serviciile bancare și alte organizații critice care au nevoie de cea mai înaltă protecție a datelor ar trebui să ia în considerare utilizarea fibrei către birou (FTTD) în rețelele interne.
Monitorizarea activă a fibrelor este o caracteristică a comutatoarelor Allied Telesis, care detectează modificările nivelurilor de lumină ale cablurilor din fibră, cauzate de deplasarea sau deranjarea cablurilor.
Siguranță pentru viitor
Instalarea fibrei asigură că rețeaua poate ține pasul cu creșterea traficului în timp. Un cablu de fibră poate transporta trafic la viteza gigabit, 10G sau 100G, ceea ce simplifică actualizările de rețea fără a fi nevoie de recablare. Spre deosebire de cablurile de cupru care necesită actualizare pentru viteze mai mari, cablurile din fibră pot ține pasul cu cerințele în creștere ale rețelei, ceea ce le face perfecte pentru aplicațiile care se așteaptă să adauge capacitate în viitor.
Îm timp ce cablurile din cupru pot transmite date pe o distanță maximă de 100 de metri, fibra optică transmite pe distanțe de zeci de ori mai mari. În funcție de tipul de cablu de fibră, distanțele pot varia de la 500 de metri la câțiva kilometri, permițând desfășurarea mai ușoară și mai ieftină în clădiri mari și campusuri.
Viteză și fiabilitate
Fibrele sunt imune la interferențele cauzate de mașini și de luminile fluorescente, astfel încât transferul de date de mare viteză este mai fiabil în medii cu electricitate mare. Fibra are, de asemenea, mai puține probleme de compatibilitate – dacă un segment de rețea de cupru folosește un cablu standard mai mic, reduce performanța întregului segment. De exemplu, dacă un cablu patch Cat5 este utilizat într-o rețea Cat6a, performanța generală se va degrada la nivelul cablului Cat5, dar nu va bloca ttransferul de date.
Compararea costurilor
Costul cablurilor de fibră era mai mare decât cuprul, dar pe măsură ce cererea a crescut, costurile de producție au scăzut. Prin urmare, costurile de instalare pentru cablurile de fibră sunt comparabile cu cuprul în prezent.
Receptoarele optice sunt necesare pentru a utiliza fibrele și atunci când sunt incluse și costurile acestora, investiția necesară pentru configurarea rețelelor de fibră este mai mare decât cea pentru rețeaua de cupru. Cu toate acestea, odată instalate, receptoarele pot fi schimbate cu ușurință pentru modele de capacitate mai mare, fără a fi nevoie să actualizați cablurile. Deci, costurile operaționale pe termen lung sunt mai mici cu fibrele decât o rețea echivalentă de cupru.
Considerații la utilizarea cablurilor de fibră sau cupru
Deși cablarea prin fibre are multe avantaje, cuprul este încă utilizat în mod obișnuit în majoritatea rețelelor, datorită ușurinței sale de instalare și a costului redus. Cablurile din fibră necesită conectori speciali, astfel încât este necesară conectarea ambelor tipuri de cabluri. Aceasta este funcția unui convertor media – un dispozitiv mic cu un port de cupru și un port de fibră.
Convertoarele media sunt ușor de instalat și de utilizat. Multe sunt dispozitive de rețea Layer 1, ceea ce le face complet transparente pentru trafic, astfel încât să poată fi instalate fără a afecta configurațiile de rețea existente. Deși convertoarele media nu necesită gestionare, deoarece de obicei nu sunt configurabile, unele au funcții care îmbunătățesc gestionarea dispozitivelor pe care le conectează.
Convertoarele media Allied Telesis oferă funcții pentru îmbunătățirea depanării și simplificarea administrării rețelei. MissingLink monitorizează conexiunile la rețea și emite notificări pentru defecțiuni, ceea ce face detecția și reparația mai ușoare și mai rapide. Ciclul de alimentare la distanță permite convertizorului media să utilizeze puterea PoE atunci când conexiunea cu fibră scade. Acest lucru permite unui administrator să repornească de la distanță dispozitivul PoE conectat, pur și simplu controlând portul de fibră de pe comutatorul din amonte. Acest lucru este foarte util atunci când un administrator trebuie să reseteze un dispozitiv, cum ar fi un telefon VoIP sau o cameră IP, fără a merge fizic la locația la distanță.
Partenerul dvs. pentru rețeaua de fibre
Allied Telesis construiește soluții de rețea prin fibră de aproape 30 de ani. Cu mai mult de două milioane de unități desfășurate în cadrul aparatului guvernamental al Statelor Unite, soluțiile noastre sunt singurele opțiuni de luat în considerare pentru o conectivitate fibră sigură și fiabilă.