Un recent studiu efectuat de Juniper Research a identificat sectorul de producţie inteligentă ca fiind un sector cheie de creştere pentru piaţa de Industrial Internet of Things (IIoT) în următorii cinci ani. Dacă creşterea previzionată în cadrul raportului intitulat Industrial IoT: Future market outlook, technology analysis & key players 2020-2025 se va materializa, ea ar însemna o mărire a numărului global de conexiuni IIoT de la 17,7 miliarde în 2020 la 36,8 miliarde în 2025, adică o rată globală de creştere de 107%.
Studiul a fost realizat într-o perioadă când alte studii au arătat că în ciuda impactului negativ al pandemiei covid 19, când circa o treime din organizaţii la nivel global şi-au redus investiţiile în IoT, un mare număr din acestea plănuiesc să investească mai mulţi bani în implementări IoT pentru a-şi reduce costurile în principal.
Studiul Juniper Research a identificat serviciile 5G private ca fiind cruciale pentru maximizarea valorii fabricii inteligente pentru utilizatori prin angajarea acestei tehnologii pentru activarea unor nivele superioare de autonomie operaţională. Studiul prognozează că 5G şi aşa-numitele reţele low power wide area (LPWA) vor juca roluri esenţiale în crearea de oferte atractive de servicii pentru industria producătoare şi pentru transpunerea în realitate a conceputului de “fabrică inteligentă”, în care transmisiile de date în timp real şi densităţile ridicate de conexiuni permit operaţii cu grad ridicat de autonomie pentru mediile de producţie.
Mai mult, studiul a descoperit că reţelele private 5G se vor dovedi valoroase cel mai probabil atunci când vor fi folosite la transmiterea de volume mari de date în medii cu număr mare de conexiuni, unde sunt generate astfel de volume. Motivul ar fi acela că astfel producătorii de calibru mare şi foarte mare vor putea să aplice reduceri de costuri operaţionale prin câştiguri de eficienţă.
În termeni de valoare totală a pieţei IIoT, studiul previzionează că sursa principală de venituri o va constitui zona de aplicaţii software. Calculele arată că peste 80% din valoarea pieţei globale IIoT din 2025 (216 miliarde USD) va putea fi atribuită cheltuielilor software. În plus, instrumentele software care utilizează machine learning pentru analiză de date IoT îmbunătăţită şi pentru identificarea de vulnerabilităţi ale reţelelor vor deveni tot mai esenţiale pentru operaţiunile conectate de producţie.
În tot acest peisaj există însă şi un avertisment. Autorii studiului notează că firmele de producţie trebuie să implementeze tehnologia IoT cu prudenţă. Ei ar trebui să reziste tentaţiei de a introduce conectivitate în toate aspectele operaţionale, concentrându-se în schimb pe colectarea de date din zonele cu cea mai mare valoare pentru a antrena câştiguri de eficienţă.