Studii de dată recentă, cum este şi cel al firmei britanice de analiză DSA Connect, arată, probabil deloc suprinzător, că o bună parte a angajaţilor care acum lucrează de la distanţă au de-a face actualmente cu mai multe dispozitive electronice pentru lucru decât înainte de declanşarea pandemiei sanitare. Iar acest fapt înseamnă o oportunitate pentru vendorii de dispozitive, dar şi pentru furnizorii de soluţii de securitate.
Practic, conform studiului, aproape 10% dintre oameni folosesc acum cel puţin trei dispozitive noi pentru a lucra de la distanţă. Aceste dispozitive se încadrează, cum era de aşteptat, în categoriile laptop, telefoane inteligente şi desktop, dar şi în categoria de imprimante smart pentru acasă, de pildă.
Din punct de vedere al securităţii, asta înseamnă riscuri crescute de scurgeri de date între punctele de acces, dar şi un risc general de securitate cibernetică crescut.
În acest fenomen, al multiplicării numărului de dispozitive folosite, sunt angajaţi, conform studiului, mai bine de 10 milioane de oameni la nivel european şi câteva sute de milioane de oameni la nivel global.
Este şi motivul pentru care autorii studiului consideră că anul viitor va trebui să fie unul al revizuirii politicilor de stocare şi ştergere date din partea angajatorilor. Şi asta deoarece, dincolo de oportunităţi B2C pentru vendori, nerevizuirea unor astfel de politici ar putea însemna pentru anul viitor încălcări grave ale unor reglementări cum ar fi GDPR, care vor atrage amenzi usturătoare pentru firme.