Laboratorul Fujitsu din Kawasaki, Japonia, a anunţat recent dezvoltarea unei tehnologii care foloseşte procesele de deep learning pentru a recunoaşte poziţiile şi conexiunile articulaţiilor în mişcări complexe ale scheletului uman, precum şi modelele de comportament în tandem ale articulaţiilor multiple. Prin această tehnologie devine posibilă obţinerea unei acurateţi crescute în recunoaşterea, de exemplu, a modului în care o persoană efectuează o sarcină precum scoaterea de obiecte dintr-o cutie.
Conform firmei japoneze, tehnologia a reuşit să obţină cel mai ridicat grad de acurateţe în testările efectuate în domeniul recunoaşterii comportamentelor, cu rezultate semnificativ mai bune faţă de cele obţinute prin folosirea de tehnologii convenţionale. Prin folosirea acestei tehnologii la verificări legate de proceduri de producţie sau comportamente nesigure în spaţii publice, Fujitsu intenţionează să contribuie la îmbunătăţirea semnificativă a siguranţei publice şi a siguranţei locurilor de muncă.
În ultimii ani, progresele din zona de inteligenţă artificială au făcut posibile recunoaşterea comportamentelor umane din imagini video prin folosirea proceselor de deep learning. În general, recunoaşterea comportamentelor umane se bazează pe schimbări temporale ale poziţiilor articulaţiilor, incluzând cele ale mâinii, cotului şi umărului, care sunt apoi legate de tipare de mişcări simple cum ar fi ridicatul în picioare sau aşezarea.
Mişcările complexe cum ar fi despachetarea implică mişcarea în tandem a articulaţiilor mâinii, cotului şi umărului cu mişcările de îndoire şi întindere a braţului. Fujitsu a dezvoltat un nou model AI de reţele neurale bazate pe structuri de tip graph care cuprind structura corpului uman, în care articulaţiile sunt nodurile graphului.
Prin adăugarea nou-dezvoltatului model AI de recunoaştere comportamente complexe la tehnologia Fujitsu deja existentă de analiză comportamentală intitulată “Actlyzer”, implementarea de noi modele de recunoaştere de înaltă acurateţe va deveni rapid posibilă.
Firma japoneză şi-a declarat intenţia de a lansa public întregul sistem în anul fiscal 2021 pentru a contribui la rezolvarea multor probleme din lumea reală în scopul atingerii unui grad mai ridicat de siguranţă la nivelul societăţii umane.