Fujitsu Laboratories a anunţat recent dezvoltarea unei noi tehnologii bazate pe inteligenţă artificială (AI) care detectează automat diverse sarcini de lucru din date video preluate de pe liniile de fabricaţie şi alte locuri de muncă manuală.
Practic, firma japoneză a extins tehnologia sa “Actlyzer” în scopul detectării mişcărilor şi comportamentelor umane din date video, iar în acest scop a dezvoltat un model IA care ia în considerare variaţia fiecărei mişcări şi diferenţele dintre mişcările individuale ale angajaţilor, folosind date de lucru de la o singură persoană reper şi date împărţite conform fiecărui element al sarcinii de lucru drept date de training.
Modelul are ca fundal faptul că în ultimii ani a devenit posibilă detectarea mişcărilor scheletului uman din imagini video şi recunoaşterea elementelor comune ale sarcinilor efectuate de mulţimi de oameni prin instruirea sistemului AI cu ajutorul tehnologiilor deep learning. În context, a fost nevoie de luarea în considerare a variaţiilor subtile ale mişcărilor indivizilor, chiar şi atunci când ei execută sarcini identice, precum şi diferenţele de mişcare între oameni diferiţi şi medii diferite de lucru.
Modelul Fujitsu funcţionează prin compararea unui set de date video folosite ca standard de bază cu imaginile obţinute pentru fiecare sarcină de lucru în medii reale. Până acum, el a fost testat în cadrul uzinei Fujitsu de sisteme I-Network din Yamanashi, Japonia, la analizarea unui număr de trei procese de producţie: aşezarea componentelor echipamentelor, asamblarea lor şi inspectarea vizuală a produsului final.
În cazul fiecăruia dintre cele trei procese, prin folosirea noului model AI s-a reuşit obţinerea unei acurateţi de 90% a repetării procesului ideal de lucru, fapt care va ajuta enorm la îmbunătăţirea eficienţei muncii şi a transferului de abilităţi de producţie. Având în vedere asemenea rezultate, Fujitsu a anunţat deja intenţia de a testa noua tehnologie în diverse alte instanţe de lucru din domenii precum logistica, agricultura şi sănătatea. Scopul final este acela de a lansa noua tehnologie pe piaţă în cursul anului fiscal 2021.