Fujitsu, unul din cele mai importante nume tehnologice din lume, a elaborat recent o analiză legată de noile tendinţe privind protecţia datelor, axându-se în mod specific asupra zonei industriale şi de producţie. Un prim aspect important al analizei este acela că această zonă se deosebeşte la ora actuală tot mai mult de alte zone de afaceri prin volumele imense de informaţii colectate la marginea reţelei, din locaţii de producţie care sunt adesea situate la mare distanţă de sediul central.
Practic, la ora actuală şi cu atât mai mult în viitor, orice firmă industrială şi de producţie dispune de un volum mare de tehnologie operaţională care controlează maşinile şi procesele de producţie. Datele generate de senzori şi dispozitive conectate la această tehnologie trebuie transmise în sisteme IT tradiţionale pentru activarea unor linii de producţie complet digitalizate. În plus ele trebuie protejate contra ameninţărilor.
Cele mai multe soluţii de protecţie date existente sunt potrivite pentru a face faţă exlusiv uneia din cele două lumi operaţionale: lumea clasică şi cea digitală. Asta înseamnă că nu prea există soluţii care să ofere protecţie simultan în ambele lumi. Tot asta înseamnă că abordarea cea mai eficientă pentru o firmă de producţie este de a integra ofertele de la doi sau mai mulţi vendori de soluţii pentru generarea unei soluţii complete de protecţie. Numai că nicio firmă nu îşi doreşte să gestioneze sisteme multiple de protecţie date care rulează în paralel, aşa că şi acestea trebuie integrate pentru a oferi vizibilitate centrală.
Conform Fujitsu, realitatea din mediul industrial arată că date considerate anterior ca lipsite de valoare pot fi acum fructificate prin noi servicii cu valoare adăugată, un exemplu clar aici fiind mentenanţa predictivă optimizată. Ca atare, nevoile firmelor de producţie se mută treptat de la echipamente, servere sau componente de reţea la metode de creştere a veniturilor.
Recunoscând valoarea datelor, unele firme de producţie au creat deja roluri de “gestionar de date” în cadrul organizaţiei. Din nefericire, conform Fujitsu, atitudinea de “merge şi aşa” continuă să fie des întâlnită atunci când vine vorba de protecţia datelor. Firmele dispun în general de o soluţie de back-up şi recuperare, aşa că nimeni nu se mai gândeşte, de pildă, la actualizarea ei permanentă.
La toate cele de mai sus s-a adăugat şi pandemia sanitară, care a afectat multe firme din domeniul industrial. În atari condiţii, a apărut tentaţia de amânare a investiţiilor în IT, ceea ce, în opinia Fujitsu, a generat un fals sentiment de realizare de economii. Şi asta deoarece viitorul unor industrii precum cea auto este în mod indiscutabil legat de date, iar o astfel de resursă necesită un management şi o protecţie de tip modern.
În cazul firmelor industriale care vor să investească în viitor, Fujitsu le vine în întâmpinare cu o serie de produse şi pachete de servicii cu valoare adăugată, cum ar fi aplicaţii software de management facilităţi de producţie. În plus, firma japoneză a lansat oportunităţi noi de plată pentru firmele care se uită atent la fluxurile de bani. Acestea includ planuri de plăţi eşalonate, plăţi amânate şi plăţi per folosinţă infrastructură.