După ce în toamna anului trecut a intrat într-un joint venture cu una dintre cele mai dinamice companii din sectorul securității cibernetice din România, Cyber Smart Defence (CSD), multinaționala originară din Brazilia a anunțat recent și deschiderea unui Security Operations Center, care va activa de la București, deservind clienți din întreaga Europă.
„Pe lângă modelul nostru tradițional de dezvoltare a afacerii, adăugăm noi și noi capacități digitale, pentru a extinde și diversifica oferta noastră de soluții digitale și servicii pentru clienții noștri”, spune Farlei Kothe, CEO al Stefanini pentru regiunea EMEA. „Am crescut și continuăm să creștem organic, dar adăugăm și noi achiziții în portofoliul nostru. Ritmul pe care ni l-am propus este de cel puțin două joint venture-uri pe an, iar pentru anul acesta suntem deja în discuții avansate cu două astfel de companii, una tot din România, și a doua dintr-o altă țară europeană.”
În România, unde Stefanini este prezent încă din anul 2010, compania și-a demarat strategia de atragere de start-up-uri, unicorni și companii tinere încă din 2019, când și-a diversificat portofoliul cu o companie locală de marketing digital, creând joint venture-ul Stefanini Infinit. Un an mai târziu, încheia înțelegerea cu CSD și intra astfel, în România și în Europa, pe piața serviciilor cibernetice. De altfel, Stefanini este prezent pe această piață, la nivel mondial, încă din 2016, în urma unui alt joint venture de răsunet, cu israelienii specializați în servicii de securitate militară, Rafael. Stefanini Rafael s-a extins pe piața din Brazilia și la scurt timp a acaparat întreaga regiune a Americii Latine, deschizând o nouă sucursală.
„Extinderea pe piața de servicii de securitate cibernetică a venit natural să completeze portofoliul nostru, iar momentul nu putea fi mai bun. Deși 2020 a fost un an dificil și atipic pentru foarte multe industrii, pentru securitatea cibernetică a fost o adevărată trambulină. Numai anul trecut, securitatea datelor a devenit o prioritate pentru 3 din 4 companii, iar piața are nevoie de cât mai mulți experți pentru a le preîntâmpina sau pentru a limita proporțiile daunelor produse”, spune Farlei Kothe.
Pierderile din atacuri cibernetice au fost și continuă să fie enorme, fiind estimate să ajungă anul acesta la suma colosală de 6 trilioane de dolari, după ce anul trecut s-au situat în jurul valorii de 2 trilioane de dolari.
„În ultimul an, atacurile de tip “ransomware” au crescut ca număr și intensitate, pe fondul ușurinței cu care pot fi executate, chiar și de către actori fără cunoștințe și capabilități avansate”, spune și Alex Bertea, Chief Cybersecurity Strategist, Stefanini EMEA. „De asemenea, exploatarea vulnerabilităților persistente pe perioade mari în sistemele IT expuse în exterior și a căror monitorizare e deficientă a generat atacuri inițiale cu succes, în urma cărora atacatorii au pivotat către alte sisteme din aceeași infrastructură, profitând și de controalele mai relaxate din interiorul acesteia. De aceea noi, în calitate de consultant, oferim clienților recomandări menite să diminueze riscurile unor atacuri cibernetice, iar portofoliul global de securitate Stefanini este dezvoltat permanent pentru a asigura clienților servicii de calitate privind anticiparea riscurilor de securitate.”
Investițiile companiilor în produse și servicii de securitate cibernetică au crescut continuu, media situându-se în prezent în jurul cifrei de 200 de mii de euro pe an, reprezentând totalul între achiziții noi sau reînnoire de soluții de securitate și servicii specializate de securitate (monitorizare, răspuns în cazul unui incident de securitate, threat intelligence etc.).
„În ceea ce privește vulnerabilitatea companiilor, pot să spun că 98% din sistemele informatice testate de Cyber Smart Defence, parte din grupul Stefanini, au avut vulnerabilități critice, iar timpul mediu de remediere a vulnerabilităților a fost de 3 săptămâni. În același timp, 95% din proprietarii și directorii IT ai companiilor testate de noi credeau că nu au nicio problemă majoră de securitate în infrastructura lor”, spune Mădălin Dumitru, CEO Stefanini CSD.
„Securitatea cibernetică este un punct strategic pentru orice inițiativă a unei companii, de la înființare, până la fuziuni, achiziții, planuri de extindere și tot așa. Ea ar trebui să fie un punct de plecare, nu o decizie luată doar în urma unui incident, astfel încât să putem preîntâmpina și anticipa riscurile de securitate, să ne construim apărarea, în loc să reparăm, să remediem sau să limităm proporțiile daunelor lăsate de infractorii cibernetici”, adaugă Alex Bertea.
În SOC-ul Stefanini de la București lucrează deja un număr semnificativ de experți pe securitate cibernetică, iar compania plănuiește să își mărească de trei ori echipa până la finalul anului. În prezent, compania se află în discuții cu peste 40 de clienți, companii multinaționale, și deja pe luna februarie au ocupate toate resursele de care dispun.
„Avem planuri de recrutare la nivel european și căutăm excelența, atât din punct de vedere personal, la nivel de atitudine, cât și din punctul de vedere al cunoștințelor. Am definitivat un proces de recrutare bazat pe filtrare, destul de dur, cu întrebări punctuale, situaționale, care ne ajută foarte mult să aducem oamenii cei mai buni dintre cei mai buni la noi, în CSD”, adaugă Mădălin Dumitru.
Pe o piață înalt concurențială, Stefanini oferă avantajul unor soluții integrate, disponibile 24/7, 365 de zile pe an, al sinergiilor și al ADN-ului israelian în materie de securitate cibernetică.
„Noi nu oferim soluții gata ambalate. Personalizăm fiecare ofertă în funcție de nevoile specifice ale fiecărui client, atât din punctul de vedere al business-ului său, cât și al nevoilor efective de securitate, al expunerii și amenințărilor cu care se confruntă. Și oferim acest lucru în decurs de câteva zile. Agilitatea este esențială în acest business în care, în fiecare secundă are loc un atac cibernetic în UE, iar riscurile pentru companii nu sunt doar pierderile imediate, ci și cele reputaționale, care pot destabiliza o companie pe termen lung”, mai spune Farlei Kothe.