Conform Vertiv, un furnizor global de infrastructură digitală critică şi soluţii de continuitate, perioada pe care omenirea o traversează prefigurează deja o nouă realitate IT a viitorului, o realitate în care va creşte importanța pe care o au centrele de date și dependenţa de acestea pentru numeroase activități din viața de zi cu zi.
Un studiu Vertiv realizat la finele anului trecut arăta că centrele de date au deja standarde ridicate în materie de disponibilitate, însă trecerea către un statut similar celui de utilitate publică va fi vizibilă în două moduri. În primul rând, disponibilitatea rețelei se va extinde spre zonele rurale și izolate, făcând aplicațiile critice accesibile pentru tot mai mulți oameni. Acest lucru va crește presiunea asupra centrelor de date pentru a menține conectivitatea chiar și la marginile exterioare ale rețelelor lor. În al doilea rând, orice delimitare între disponibilitate și conectivitate va dispărea, deoarece capacitatea de a asigura și proteja.
„Toată lumea investeşte acum in digitalizare şi în edge computing”, declara, în cadrul unei conferinţe de presă online, George Topalov, Senior Sales Manager Vertiv. „Centrele de date sunt fundaţia digitalizării. Acestea sunt mai adaptate, mai inteligente şi mai flexibile. Se prevede pentru viitorul imediat o creştere de 400 MW în noi centre de date. Iar tendinţa este de a aduce capabilităţi centre de date mari la nivelul zonelor mai mici iar datele să fie aduse în edge. În acest sens, tehnologia 5G va mări atenţia asupra consumului şi eficienţei energetice, având sustenabilitatea drept cuvânt cheie. În plus, era 5G va fi definită de IoT, cu peste 50 miliarde dispozitive conectate prognozate pînă anul viitor”.
Edge Computing este acum este mai important și mai complex, fiind o extensie a centrului de date și nu doar dulapul IT, atât de apreciat în trecut. Costul și complexitatea au împiedicat implementarea celor mai bune practici ale centrelor de date în aceste spații, dar acest lucru se va schimba. Din acest punct de vedere, experții Vertiv anticipează un efort continuu pentru a aduce capabilitățile hyperscale și enterprise pe aceste site-uri Edge.
Din punct de vedere Vertiv, România stă bine la capitolul pregătire pentru astfel de schimbări. Cu ocazia aceluiaşi eveniment, Ali Hamdan, Head of professional services, Vertiv, declara: „Centrul Vertiv din Cluj face parte dintr-o reţea globală de trei centre de servicii, fapt care ne face bine poziţionaţi pentru viitorul digital. Dezvoltăm la Cluj o cultură axată pe rezultate pentru client şi un ecosistem în care angajaţii să poată creşte. Tcomai de aceea, am putut să elaborăm planuri de creştere în mai multe zone de mare impact pentru viitor.”
Rămâne de văzut cât de rapid se va petrece această schimbare şi în România. Oficialii Vertiv sunt însă optimişti. „Trecerea spre edge a început sa crească şi în România”, a adăugat George Topalov. „De aceea, sunt convins că, încet, încet piaţa locală o să ia avânt şi va ajunge din urmă pieţe mai dezvoltate actualmente.”