Dacă aveţi în plan implementarea SAP Business One, trebuie să decideţi ce versiune a sistemului ERP alegeţi. În funcţie de tipul bazei de date, aveţi două opţiuni: SAP Business One pentru Microsoft SQL (baza de date relaţională standard) sau SAP Business One pentru SAP HANA (baza de date pe tehnologie in-memory computing).
În ultimii ani, tot mai mulţi clienţi care gestionează volume mari de date aleg versiunea SAP HANA, pentru viteza mult mai mare de lucru şi capabilităţile analitice avansate. La nivel global, 13.400 dintre companiile care utilizează SAP au optat pentru SAP HANA, iar un sondaj realizat în cadrul SAP German-Speaking User Group (DSAG) a arătat că 49% utilizatorii de SQL au în plan să migreze la SAP HANA în următorii trei ani.
Au contat probabil şi articole precum acesta Ce este mai exact SAP HANA şi de ce este o opţiune mai bună decât SQL, însă mai degrabă a contat creşterea constantă a volumului de date digitale produse în activitatea de business. Într-o explicaţie simplă, SAP HANA este o bază de date turbo. Integrează tehnologia proprietară de procesare in-memory pentru a creşte performanţa şi a permite analiza unor volume mare de date în timp real. Atunci când înregistrările din sistemul ERP al unei companii ajung la nivel de terabytes, tehnologia SQL nu mai este eficientă pentru realizarea de rapoarte şi dashboard-uri în timp real. În această situaţie, SAP HANA este cea mai bună opţiune.
Avantajele utilizării SAP Business One versiunea pentru SAP HANA
SAP Business One versiunea pentru SAP HANA oferă avantajul unor perspective de business analitice, relevante pentru management, în plus faţă de cele operaţionale oferite de MS SQL. Lucrând cu cifre actualizate în timp real, managerii au baza necesară susţinerii deciziilor. Mai mult, aceasta este posibilă cu o singură platformă digitală, care combină funcționalitățile tranzacţionale cu cele analitice. Astfel, cheltuielile cu tehnologia sunt mai mici, iar amortizarea mai rapidă, prin comparaţie cu un sistem alcătuit din soluţii distincte pentru ERP şi Business Analytics.
SAP HANA aduce o viteză mai mare de procesare şi este accesibilă oricărei companii. Folosind tehnologia in-memory a bazei de date, sistemul ERP procesează datele, analizează înregistrările şi rulează rapoartele în timp real. Utilizatorii nu mai trebuie să aştepte finalizarea unui raport şi au acces instant la toate datele necesare în activitatea cotidiană. Câştigul de timp este semnificativ, iar deciziile pot fi luate pe loc.
Pentru personalul cu funcţii de decizie, tablourile de bord (dashboard) reprezintă cel mai mare câştig. SAP Business One versiunea SAP HANA proiectează şi actualizează permanent cele mai relevante date pe cerinţele fiecărui utilizator. Spre exemplu, pentru clienţii din România (utilizatori din categoria management) cele mai frecvente dashboad-uri pe care le-am creat în ultimul an au fost:
1. Facturat versus Încasat, anul trecut/anul curent
2. Indicatori cheie de performanță
3. Vânzări pe Clienţi luna curentă
4. Vânzări pe Articole (Categorii) luna curentă
5. Vânzări EUR anul curent, pentru fiecare lună
6. Vânzări ultimii 5 ani
7. Top Clienti anul curent
8. PL Anul Curent
Sunt informaţii vitale pentru manageri şi fără funcţionalităţile de real-time analytics din SAP HANA afişarea acestora în sistemul ERP nu ar fi fost posibilă.
Funcţionalităţi generale SAP Business One versiunea SAP HANA
• Rapoarte în regim drag and drop. Crearea rapoartelor este simplă şi nu implică asistenţă din partea administratorilor. Utilizatorii extrag datele cu un sistem direct într-un tabel pivot pentru o vizualizare facilă şi intuitivă.
• Monitorizare KPI. Versiunea SAP HANA permite crearea şi monitorizarea în timp real a indicatorilor de performanţă specifici, cu opţiuni de drilldown pentru acces la detalii.
• Dashboard-uri predefinite. Sistemul permite crearea de tablouri de bord care să afişeze cele mai relevante date pentru fiecare utilizator, cu valori actualizate în timp real.
• Căutări performante. Găsirea informaţiilor în sistemul ERP este mult mai facilă cu SAP HANA, experienţa este similară căutărilor pe Google.
• Prognoze inteligente: Previziunea fluxului de numerar, previziune inventar în timp real, disponibilitate stocuri pentru livrări programate etc.
• Publicare şi partajare documente prin intermediul unui portal analitic, cu drepturi de acces la nivel de utilizator său raport.
• Interfaţă HTML modernă de tip cockpit.
• Disponibilitate client web şi aplicaţie mobilă. Spre exemplu, aplicaţia mobilă SAP Business One Sales există doar pentru versiunea SAP HANA.
În mod curent, SAP HANA este o opţiune, însă pe termen lung SAP şi-a anunţat intenţia de a susţine doar soluţiile care rulează această bază de date. Fiecare client are libertatea să aleagă tehnologia potrivită pentru cerinţele sale actuale şi viitoare. O discuţie cu unul dintre consultanţii noştri aduce cu siguranţă mai multă lumină asupra acestui subiect, fiind necesară înţelegerea mai multor aspecte, atât tehnice cât şi de business.