Pharma & Health — June 1, 2021 at 2:30 pm

Fujitsu mizează pe o nouă soluţie pentru combaterea cancerului

by

fgb_20210507_01_index_pic_1Compania japoneză Fujitsu, un nume de referinţă în tehnologie, a anunţat recent că a început o nouă arie de cercetare în descoperirea de tratamente contra cancerului. Această arie de cercetare este bazată pe combinaţia dintre un supercomputer şi inteligenţa artificială(AI).

Denumit Fugaku, supercomputerul este dezvoltat în parteneriat de către firmele Riken şi Fujitsu. El dispune, conform dezvoltatorilor, de cea mai rapidă putere de procesare date din lume. Prin adăugarea inteligenţei artificiale, se speră ca modul de analizare a cancerului şi genelor umane să fie revoluţionarizat în sensul creării de planuri de tratament personalizate genelor fiecărui individ, fapt care va duce la creşterea ratelor de vindecare de pe urma maladiei.

Implicată în acest proces este Deep Tensor, una din tehnologiile AI proprietare pe care Fujitsu o dezvoltă de aproape trei decenii. Aceasta permite o analiză extrem de precisă a datelor structurate sub formă de grafuri care pot exprima conexiunile dintre oameni şi lucruri. Tehnologia este aplicată în special ca urmare a faptului că reţelele genomice umane sunt reprezentate de date structurate sub formă de grafuri.

Cercetarea este deocamdată axată pe cancerele generate de celulele epiteliale ale organismului uman. Tratamentele care vor rezulta în urma acestei cercetări vor ajuta la combaterea cancerului pulmonar, de sân, de stomac, de colon, de uter, ovarian şi de cap şi gât.

Obiectivul următor este extinderea aplicării cercetării la analiza cancerelor de altă natură decât cele epiteliale şi înţelegerea mai bună a mecanismului rezistenţei cancerului la medicamentele existente. Un alt obiectiv viitor este dat de înţelegerea modului în care mutaţiile genelor apar din celule normale şi determină formele de celule canceroase.

Dintr-o perspectivă mai largă, rezultatele acestor cercetări pot fi aplicate la prezicerea eficienţei şi efectelor adverse ale medicamentelor. Din perspectivă IT, ele pot fi utilizate la îmbunătăţirea operaţiunilor de mentenanţă reţele complexe prin identificarea nevoilor de mentenanţă şi prin identificarea precisă a cauzelor căderilor de reţea. Tehnologia va putea fi folosită şi în industria serviciilor financiare, la detectarea operaţiunilor frauduloase, prevederea exactă a creşterilor economice şi evaluarea precisă a companiilor.