Este tot mai evidentă digitalizarea economiei: conform IDC, în 2022, 65% din PIB-ul global va fi generat companiile digitalizate. Inițial, în 2019, prognoza era de 50% pentru 2023. În mod clar, digitalizarea a fost accelerată de pandemie.
Firmele necesită noi competențe în economia digitală – reziliență, inteligență încorporată, inovare rapidă, automatizare și securitate avansată. Majoritatea CXO (87%) spun că „organizația inteligentă” este o prioritate pentru 2025.
Această viziune are nevoie de o bază solidă pentru a oferi standarde ridicate de protecție, securitate, disponibilitate și mobilitate a datelor.
Noi vulnerabilități
Creșterea numărului de end-point-urilor a dus la creșterea atacurilor cibernetice. Ransomware este principala preocupare în protecția datelor, iar aproape jumătate dintre firme au ca prioritate de top prevenirea pierderii sau scurgeri de date. În perioada februarie-aprilie 2020, atacurile ransomware au crescut cu 238%, 27% vizând sănătatea și finanțele.
Și amenințările interne cresc riscurile. Backup-urile clasice nu oferă o protecție ridicată din cauza lipsei imuabilității sau „air gap-ului”. Protecția air-gap utilizează snapshot-uri, replicarea și automatizarea pentru backup-uri externe. Imuabilitatea oferă copii read-only a datelor. Când atacatorii vizează mai întâi backup-ul, sunt obligatorii straturi suplimentare de securitate.
Infrastructuri hibride, multicloud și distribuite
Cloud este motorul transformării digitale. 85% dintre companii utilizează cloud hibrid cu sarcini răspândite în întreaga infrastructură. Protecția pentru cloud hibrid este mai complexă, deoarece sunt incluse rețele externe și multe alte componente IT. Însă, datele, indiferent unde sunt, sunt pe deplin responsabilitatea utilizatorului.
Doar 29% dintre date sunt găzduite în core-ul cloud, conform Fujitsu, în „edge”, deja fiind 18%, iar creșterea continuă. Protecția și administrarea inteligentă a datelor sunt cheia succesului cloud-ului hibrid.
Mobilitatea datelor
Valoarea cloud-ului hibrid și a multicloud-ului depinde de mobilitatea datelor. Fără o strategie potrivită de gestionare a datelor, organizațiile depun eforturi pentru transferul acestora în structura cloud, iar criptarea este una dintre măsurile de securitate adoptate. O treime dintre organizații recunosc că migrarea datelor și plasarea datelor în cloud hibrid sunt provocări cheie.
Protecția SaaS
Utilizarea SaaS proliferează, iar adoptarea agresivă este în topul planificărilor strategice. Fără datele SaaS în strategia de backup, organizațiile nu pot asigura disponibilitatea, continuitatea afacerii, recuperarea în caz de dezastru și guvernanța eficientă.
Arhivare în conformitate
Flexibilitatea perioadelor de retenție, medii de stocare mai ieftine și automatizarea sunt caracteristicile arhivării moderne. Administratorii backup-ului trebuie să valorifice funcționalități WORM moderne pentru arhivarea conformă. Stocarea pe termen lung a datelor – inclusiv a celor nestructurate – trebuie realizată în platformele specializate, ca în analitică și AI. O abordare HSM automată pe mai multe niveluri devine din ce în ce mai atrăgătoare datorită reducerii costurilor de stocare pe termen lung.
Sarcini și baze de date native pentru cloud
Economia digitală va avea mai multe tipuri de date, containere, baze de date și reglementări. Gestionarea ineficientă a datelor va duce la creșterea costurilor și complexității. Protecția și recuperarea datelor este parte integrantă a rezilienței digitale. 42% dintre firme recunosc că o automatizare superioară a protecției și gestionării datelor va fi esențială pentru reziliență. Protecția datelor este esențială și trebuie adaptată cu o integrare strânsă între ecosisteme de stocare, cloud și backup.