Companiile trebuie să se pregătească: Pandemia a crescut consumul de date și cererea pentru spațiu de stocare în datacentere
Compania Datacor, specializată în tehnologii de înaltă performanță pentru datacenter și în furnizarea de servicii complete pentru implementarea și mentenanța centrelor de date, se adaptează la creșterea cererii pentru spațiu de stocare și propune soluții inovatoare pentru companii.
Pandemia Covid-19 a accelerat semnificativ tendințele de digitalizare și consumul global de date, iar asta a dus la creșterea cererii pentru spațiu de stocare în datacenter. Momentan este estimat ca 59% din populația globală are acces la Internet și se așteaptă să ajungă la 90% în 2030. De asemenea, evoluția tehnologiilor IoT face ca tot mai multe dispozitive să necesite conectarea la internet, astfel că aplicațiile solicită tot mai multă bandă.
Sustenabilitatea centrelor de date optimizează performanța operațională a acestora
În ultimii ani, experții au făcut eforturi mari pentru identificarea de soluții care să permită reducerea amprentei de carbon a centrelor de date, astfel că, deși volumul de computing a crescut de patru ori între 2010 și 2018, consumul de energie a crescut cu doar 6%.
Tendința a fost dată de marii jucători din industrie, care au adoptat o politică agresivă de sustenabilitate: Amazon a promis să fie „carbon neutral” până în anul 2040, iar Microsoft și Intel și-au propus să atingă această țintă până în 2030.
Creșterea durabilității centrelor de date se află pe agenda autorităților, companiilor industriale și a întreprinderilor din întreaga lume. În Europa, Comisia Uniunii Europene susține că sectorul poate și ar trebui să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030 și îndeamnă furnizorii centrelor de date să ia măsurile adecvate pentru a atinge acest obiectiv.
Cele mai importante optimizări în ceea ce privește consumul de energie se pot face pe partea de climatizare a centrelor de date, iar o tendință pe care o remarcă experții Datacor este de a crește temperatura de operare a centrelor de date. Dacă în trecut acestea funcționau răcite la 20-22 grade Celsius, acum temperatura de operare poate fi chiar și la 27 grade.
Tehnologia EDGE
„EDGE computing” este creditată ca fiind tehnologia care conduce automatizarea multor procese de bază ale unui business. De la automatizarea vitezei și latenței, la reducerea costurilor, tehnologia EDGE asigură o scalabilitate și fiabilitate mai mare pentru organizațiile și companiile industriale, fiind susținută de cloud.
Pe lângă flexibilitatea tehnologiei EDGE, aceasta presupune un anumit grad de complexitate, așa că este adesea adoptată ca parte a unor soluții mai complexe. De la arhitecturile IoT până la administrarea sistemelor EDGE de la distanță cu ajutorul cloud-ului, fiecare componentă a unei soluții „edge to enterprise” joacă un rol esențial în operațiunile zilnice.
Tehnologia EDGE este atât apreciată datorită flexibilității care îi permite utilizarea într-o varietate de industrii. Companiile au opțiunea de a duce capabilitățile cloud la limita maximă pentru a reduce latența și pot face acest lucru într-o serie de moduri adaptate la nevoi – fie prin utilizarea hardware-ului existent pentru a rula software personalizat care emulează cloud-ul, fie prin extinderea locațiilor cloud publice.
Datacor a implementat recent un proiect de tip EDGE pentru un mare retailer din România. Acesta a constat în instalarea a câte unui micro-datacenter în peste 200 de locații din țară.
Centrele de date Hyperscale
În ultimul an, companiile din întreaga țară au trebuit să se adapteze și să reacționeze rapid la noul context, stabilind planuri pentru ca personalul să poată lucra de acasă zilnic, din cauza măsurilor de urgență introduse în timpul pandemiei care au devenit treptat schimbări permanente ale stilului de viață și de muncă. Unele organizații mari precum Twitter, Facebook și chiar și companii ce oferă servicii financiare și profesionale au adoptat o strategie pentru a permite angajaților să lucreze de acasă până anul viitor, sau chiar permanent.
Această schimbare radicală a cererii de servicii cloud a accelerat proiectele de construcție a centrelor de date, deoarece furnizorii de co-locație au căutat continuu să construiască mai multă capacitate pentru a satisface aceste nevoi de trafic în creștere, pe măsură ce lucrătorii continuă să acceseze aplicațiile de muncă de la distanță.
Cu doar cinci ani în urmă, dimensiunea medie a unui centru de date în Europa era între 10 – 15 megawatti. Cu toate acestea, acum nu este neobișnuit să se dezvolte facilități mari care să opereze cu până la 40 până la 50 de megawați, cu peste 80-100 „mega-campusuri”.
Expertiza Datacor
Centrele de date reprezintă punctul central al operațiunilor IT ale unei companii, unde sunt stocate și transmise informații critice. Așadar, importanța securității și stabilității acestora este vitală.
La Datacor, suntem specializați în tehnologii de înaltă performanță pentru datacentere și oferim servicii complete, colaborând cu parteneri de top din domeniu. Avem experiență în implementarea și mentenanța centrelor de date de diferite tipuri și dimensiuni: micro datacenter (data-room), EDGE datacenter și Core datacenter.
Volumul de date procesate crește, de obicei, de odată cu compania. Întotdeauna propunem soluții de infrastructură, fie scalabile, astfel eventualele extinderi să se poată face cât mai ușor. La fiecare nou proiect ne concentrăm pe a oferi soluții cât mai eficiente energetic, deoarece acest lucru înseamnă cheltuieli operaționale reduse pentru client și un impact redus asupra mediului.
Website: www.datacor.ro
E-mail: contact@datacor.ro
Telefon: 0263 231 557