Analiza — September 27, 2021 at 1:14 pm

Perspective roz pentru conectivitatea prin satelit şi cea video

by

Un recent raport publicat de firma de consultanţă Eurconsult arată că industria sateliţilor de comunicaţii pe orbită non-geostaţionară a devenit un punct major de interes pentru piaţa globală a sateliţilor de comunicaţii, cu impact direct asupra comunicaţiilor video globale. Botezat Satellite connectivity and video market, raportul susţine că zona de conectivitate prin satelit şi piaţa video va ajunge să depăşească 20 miliarde USD ca valoare totală până în 2030.

SatConnectivity-ProductCover-TM-1.jpgRaportul oferă metrici şi analize pentru perioada 2016-2020 în scop de tendinţe istorice, dar şi date şi tendinţe de previziune pentru deceniul 2020-2030. Acoperă 13 regiuni de pe glob şi trece în revistă tendinţe de piaţă pentru şase segmente: distribuţie video, reţele de firmă, mobilitate, milsatcom, trunking celular şi benzi largi de comunicaţii pentru consumatori.

Într-un raport similar din 2020, Euroconsult a prevăzut o scădere prelungită a acestei pieţe din pricina pandemiei sanitare şi erodarea veniturilor pentru servicii video. Cu toate astea, în timp ce noul raport arată că pandemia a avut un impact semnificativ pe segmente importante de piaţă cum sunt conectivitatea pentru nave maritime de croazieră, avioane şi platforme petroliere offshore, factorii de antrenare a cererii structurale pentru conectivitatea prin sateliţi au rămas puternici, astfel că o revenire la creşterea generală anterioară pandemiei este previzionată pentru 2022.

Euroconsult consideră că capacitatea globală se va extinde rapid de la 3,7Tbps în 2020 la 23Tbps în 2022, şi va atinge peste 50Tbps în 2026, pe măsură ce noi capacităţi vor intra în exploatare. De asemenea, raportu arată că cea mai mare oportunitate pentru conectivitatea prin satelit o va constitui conectarea zonelor rămase neconectate. Aici sunt incluse servicii pentru zone izolate şi hotspot-uri comunitare, precum şi intensificarea serviciilor pentru oameni aflaţi în mişcare. Eurosport afirmă că actualmente mai bine de 250.000 de nave comerciale şi avioane operează în afara razei de acţiune a reţelelor terestre şi doar 15% dintre acestea folosesc sateliţii pentru conectivitate broadband.

Ca perspectivă, reţelele mari de firme şi broadband-ul de tip consumer vor fi motoarele de creştere principale şi vor constitui principalii doi contributori la continuarea cererii în deceniul următor. Distribuţia video, anterior elementul principal al industriei de sateliţi, va continua să scadă şi să se niveleze, în vreme ce veniturile din segmentul de mobilitate, aici incluzând conectivitatea maritimă şi aeriană, vor creşte cu o rată mică, ajungând la un nivel de peste 3 miliarde USD până în 2030.