„Așa cum nu poți aștepta până când îți arde casa că să cumperi o asigurare de incendiu, nici noi nu putem aștepta pentru a ne pregăti pentru A Patra Revoluție Industrială.“
Avertismentul lansat în urmă cu cinci ani la Forumul Economic de la Davos de profesorul Robert Shiller, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, este azi mai actual ca niciodată. Criza sanitară prelungită are repercusiuni economice majore și obligă companiile din întreaga lume să accelereze ritmul proceselor de transformare digitală, pandemia funcționând ca un catalizator al migrării către Industry 4.0.
Este o evoluție vizibilă mai ales în rândul companiilor din zona de producție, care caută soluții pentru a fi mai eficiente în proiectarea şi testarea noilor produse, dar şi pentru a optimiza procesele de producție şi scurta timpul de lansare pe piață. Toate aceste obiective au un element comun: necesitatea unor capacităţi de procesare tot mai mari. Portofoliul Dell Technologies pe aria High-Performance Computing (HPC) răspunde acestor cerinţe şi oferă avantaje suplimentare prin accesibilitate, scalabilitate şi nivelul superior de securitate.
Pilonii celei de A Patra Revoluții Industriale
Termenul și conceptul de Industry 4.0, lansate în urmă cu 10 ani, au căpătat nu doar notorietate, ci și reprezentativitate și materialitate – anul trecut, Comisia Europeană a lansat inițiativa „A New Industrial Strategy for Europe“, menită să încurajeze adoptarea tehnologiilor care susțin dezvoltarea Industry 4.0.
Printre pilonii tehnologici ai noii revoluții industriale se află:
- Big Data și Advanced analytics
- Industrial Internet of Things
- Cloud computing
- Augmented Reality
- 3D Printing
- Roboții autonomi
- „Digital twins“(modelări și simulări digitale ale echipamentelor fizice și proceselor industriale).
Pentru fiecare dintre aceste tehnologii, portofoliul Dell Technologies include infrastructura HPC necesară rulării în condiţii de maximă performanţă a celor mai diverse scenarii de lucru:
- Utilizarea simulărilor virtuale pentru a scurta procesele de design și testare a produselor;
- Dezvoltarea de aplicații AI și Machine Learning pentru analiza volumelor mari de date colectate din mediul de producție și infrastructura IT, dar și din surse externe.
- Folosirea soluțiilor de realitate augmentată pentru a crea legătura între mediul fizic și cel digital, oferind posibilități multiple de îmbunătățire a proceselor de depanare și asigurare a calității.
- Valorificarea datelor colectate de la echipamente, utilaje, roboți industriali etc. în procese de mentenanță predictivă, care reduc riscul de apariție a defectelor și a downtime-urlor neplanificate.
Piaţa trece de la planuri la investiţii
Astfel de scenari concrete arată că Industry 4.0 a depăşit etapa de concept şi a devenit, în mai puțin de un deceniu, o piață în valoare de miliarde de euro și cu un ritm de creștere susținut. Conform estimărilor companiei de analiză Markets and Markets, valoarea preconizată a pieței Industry 4.0 pentru anul în curs este de aproximativ 55 miliarde de euro, iar ritmul de creștere anual pentru următorii cinci ani este de peste 20% în. (Valoarea estimată pentru 2026 este de circa 144 miliarde de euro.)
Cererea este în prezent augmentată de pandemie – limitările de deplasare, măsurile de carantinare și sincopele apărute în lanțurile de aprovizionare au forțat companiile să caute soluții care să le îmbunătățească randamentul proceselor de producție. Nu este vorba doar de companiile din zona de producție, ci și de cele din industria extractivă, auto, aerospațială, energie, utilități etc.
Pe de altă parte însă, interesul crescut pentru soluțiile Industry 4.0 este alimentat și de rezultatele obținute deja prin transpunerea conceptului în practică. Pionierii adopției IIoT au început obțină câștiguri tot mai consistente – creșterea productivității cu 30%, și scăderea costurilor de mentenanță tot cu 30% (conform Accenture) – cu ajutorul soluțiilor de Big Data și Advanced analytics.
Provocările și soluțiile Industry 4.0
A Patra Revoluție Industrială se hrănește cu date, iar pentru a le obține 68% dintre companiile de producție instalează senzori pe echipamentele pe care le folosesc (conform 451 Research). La acestea se adaugă însă datele livrate de echipamentele de rețea, de senzorii preintegrati, de infrastructurile industriale de control (PLC, SCADA, DCS etc.) Prin urmare, pentru a obține informațiile acționabile de care au nevoie pentru a-și crește viteza de lucru și productivitatea, companiile au nevoie nu doar de soluții BI și Advanced analytics, ci și de echipamente capabile să gestioneze volumele mari de date și să proceseze rapid workload-uri tot mai complexe.
Pe de altă parte însă, modelul clasic – în care datele sunt extrase și apoi trimise pentru a fi agregate și analizate centralizat – nu mai este rentabil și nu oferă siguranță. Motiv pentru care 76% dintre companiile care au adoptat tehnologii Industry 4.0 procesează și analizează datele direct la marginea rețelei.
Dell Technology este în prezent singurul furnizor de soluții care acoperă complet întreg spectrul de cerințe specifice strategiilor de tipul „Edge analytics“. Oferta Dell include de la echipamente precum Intelligent Edge Gateway și platforme de transmitere a datelor (Dell EMC Streaming Data Platform), până la arhitecturi complexe dezvoltate cu ajutorul portofoliului dedicat pe zona de producție (Dell Technologies Manufacturing Edge Solutions).
La rândul lor, cerințele crescute de procesare sunt acoperite cu ajutorul serverelor Dell EMC PowerEdge, care asigură performanța, scalabilitatea și flexibilitatea necesare.
Procesoarele AMD EPYC™ din a treia generație (Milan) cu care sunt dotate noile servere PowerEdge furnizează un nivel superior de performanță prin:
- tehnologia de fabricație de 7 nanometri;
- eficiența energetică îmbunătățită;
- latențe core-to-core și core-to-cache mici;
- throughput superior pentru workload-urile inferențiale;
- IPC cu 19% mai bun decât procesoarele EPYC din generația anterioară etc.
Pe de altă parte, platforma PowerEdge se adaptează flexibil la diferite scenarii de utilizare Industry 4.0, permițând crearea de clustere HPC sau infrastructuri de tipul vSAN ReadyNodes, dar și utilizări independente. Managementul simplificat al echipamentelor Dell EMC, asigurat prin standardizarea ofertei, face ca instalarea de noi compomente, conectarea și scalarea infrastructurii să poată fi realizate rapid, fără riscuri de incompatibilitate. Totodată, controller-ul hardware integrat (Dell Remote Access Controller – iDRAC) permite ca gestionarea centralizată și automatizată a serverelor PowerEdge, chiar dacă echipamentele se află în locații diferite.
Serverele Dell EMC integrează și numeroase funcționalități native de securitate, care asigură de la depistarea proactivă a amenințărilor, până la securizarea workload-urilor prin criptarea ciclului de boot, protecție firmware, ștergere securizată și rapidă a datelor etc. La rândul lor, procesoarele EPYC Milan oferă funcționalități de criptare a memoriei, securizare a mediilor virtuale și a containerelor, protecție împotriva atacurilor la nivel CPU etc.
Nu în ultimul rând, serverele Dell EMC PowerEdge dotate cu procesoare AMD EPYC™ din a treia generație asigură economii consistente la nivel TCO (Total Cost of Ownership), prin faptul că permit rularea mai multor aplicaţii pe un număr redus de core-uri, ceea ce scade costurile de licențiere și optimizează alocarea resurselor de calcul.
Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre avantajele competitive ale soluțiilor Dell EMC PowerEdge și despre cum le puteți utiliza în scenarii specifice Industry 4.0, vă invităm să trimiteți o solicitare la contact@transformation-experts.ro