Viața într-o societate modernă presupune un nivel superior de trai, însă conceptul este cumva relativ, căci nu toți avem aceleași așteptări și aspirații. Pentru unii este foarte importantă rețeaua de transport public, pe când alții pun mare preț pe disponibilitatea locurilor de parcare, în timp ce o altă categorie de oameni acordă o importanță deosebită siguranței publice. Cu toate acestea, suntem toți de acord că o primă și, probabil, cea mai importantă premisă pentru o viață de calitate o reprezintă serviciile medicale. Pandemia actuală a venit ca un duș rece, demonstrându-ne că mai avem mult de lucrat la acest capitol.
Dincolo de neajunsurile tipice cu care se confruntă România în acest domeniu, toate sistemele de sănătate din lume s-au dovedit depășite de situația actuală, principala problemă fiind legată de personalul medical. Nu există niciun spital în lume care să nu se confrunte cu epuizarea cadrelor, ceea ce are ca efect o degradare a calității serviciilor medicale, sau, în unele cazuri, chiar o sistare a furnizării acestora. Cum găsirea de personal medical suplimentar sau pregătirea de cadre noi într-un timp scurt nu reprezintă o soluție, singura variantă disponibilă rămâne eficientizarea activității desfășurate de angajații actuali. Pentru asta, nu este de ajuns o mai bună coordonare, ci este necesară adoptarea de tehnologie adecvată, modernă, care să susțină actul medical și pe cei care îl prestează.
„Situația actuală pune accentul pe nevoile critice ale societății, iar sănătatea publică, siguranța în spitale se află la baza piramidei. Din păcate, încrederea în serviciile publice de sănătate a scăzut simțitor în urma ultimelor evenimente, iar domeniul medical are nevoie de o schimbare. Întrucât suplimentarea personalului medical nu este posibilă într-o perioada scurtă de timp, singura soluție poate fi eficientizarea activității actuale cu ajutorul tehnologiei. ATEN propune o soluție integrată pentru înființarea de camere de control în spitale, de unde pacienții pot fi monitorizați non-stop, centralizat”, declară Bogdan Mihalcea, Country Manager ATEN Romania.
ATEN propune o soluție integrată pentru înființarea și modernizarea de camere de control în spitale, de unde pacienții să poată fi monitorizați non-stop, centralizat. În acest fel, același volum de angajați se poate ocupa de un număr mai mare de pacienți, intervenind prompt ori de câte ori și exact acolo unde este nevoie. Practic, nu mai este necesar ca personalul să se deplaseze la pacienți pentru a colecta datele medicale ale acestora, accesul la aceste date realizându-se de la distanță, prin intermediul tehnologiei. Pentru asta, ATEN recomandă echiparea camerelor de control din spitale cu soluții de afișare de tip video wall, de exemplu în format 3×3, pe care să poată fi redate în permanență diverse informații, precum EKG sau imagistică medicală.
Elementul central al unui astfel de sistem îl poate constitui ATEN VM1600A – un switch Matrix 16×16 modular, care intermediază conexiunea între 16 surse de semnal video și 16 dispozitive de afișare. În acest scenariu, scopul lui este de a realiza transmisia de conținut video de la diverse echipamente medicale către camera de control. Flexibilitatea este asigurată de designul său modular, cele 16 intrări și 16 ieșiri fiind împărțite în câte 4 slot-uri, care pot fi populate cu diferite module, prevăzute cu conectori tip VGA, DVI, HDMI, Display Port, 3G-SDI și HDBaseT, în funcție de necesități. La ieșire poate va fi conectată și soluția de tip video wall din camera de control, în timp ce scenariile de utilizare a intrărilor sunt limitate numai de imaginația utilizatorilor.
De exemplu, ATEN VM1600A poate transmite către camera de control informații de la un server care stochează rezultate EKG, de la unul care stochează conținut de imagistică medicală, de la servere DVR, diverse PC-uri, microscoape medicale, camere de filmat din blocul operator, sau chiar Apple TV. Toate acestea au nevoie, la rândul lor, de control, care ar trebui realizat în mod ideal tot de la distanță. Aici intervin sistemul de control VK2200 și switch-uri KVMP CS1644A. Prin intermediul primului, utilizatorul capătă control asupra celui de-al doilea, cu ajutorul căruia poate opera până la 4-16 sisteme de calcul aflate la distanță de pe același display. Și tot cu ajutorul lui VK2200, pot fi controlate și alte elemente, precum iluminatul ambiental, echipamente audio-video, sau rețelistică.
În continuare, medicul din camera de control poate stabili o conexiune directă cu laboratorul. Pentru asta, este necesară conectarea microscopului la VM1600A, prin intermediul soluției de extensie Cat 5 Aten VE800A. Aceasta este compusă din două echipamente – emițător și receptor – care preiau semnalul video HDMI, îl transmit prin intermediul unui cablu Cat 5e și îl redau mai departe din nou prin HDMI. Aceeași combinație poate fi folosită și în alte scopuri – de exemplu, pentru conectarea la sisteme de video-conferință. În acest fel, medicii și alte cadre medicale pot participa la ședințe, fără a părăsi camera de control și fără a întrerupe contactul cu pacienții.
La o primă vedere, soluția propusă de ATEN pentru eficientizarea activității din instituțiile medicale pare complicată, însă realitatea este complet diferită. Este drept că gradul de complexitate și flexibilitate este ridicat, însă este, în același timp, ușor de folosit. Astfel soluția este potrivită pentru utilizatori fără aptitudini tehnice, așa cum este de cele mai multe ori cazul angajaților din spitale. De asemenea, este ușor de integrat, folosind infrastructura și sistemele deja existente, cu scopul îmbunătățirii comunicării și a actului medical în sine. Iar ca rezultat, medicii pot monitoriza pacienții de la distanță, având totodată acces permanent la toate datele medicale ale acestora. În plus, sunt asigurate diferite instrumente de control, care pot fi accesate chiar și cu ajutorul dispozitivelor mobile.
Pentru a afla mai multe despre soluțiile hardware de distribuție a semnalelor în domeniul medical, luați legătura cu un expert ATEN.