NLMK este unul dintre cei mai mari și eficienți producători mondiali de oțel. Produce oțel de înaltă calitate și are un model de afaceri integrat pe vertical. Extracția și producția de oțel sunt în zone rentabile, iar produsele finite sunt localizate în apropierea clienților (din Rusia, America de Nord și Uniunea Europeană).
Lipstek, parte din grupul NLMK, și-a consolidat pe scară largă sistemele de automatizare.
Astfel, au fost implementate patru sisteme (site-uri) de automatizare a centrelor de date, acoperind opt principale divizii – două furnale, două convertoare și patru laminoare.
Procesul de consolidare a implicat transferul de echipamente informatice (stații de lucru client, server) într-un mediu virtual.
Rețelele tehnologice sunt, încă, în curs de modernizare. Importantă a fost, în acest proiect, selectarea echipamentelor de distribuție pentru agregarea legăturilor ascendente în sistemele de automatizare.
După analizarea mai multor produse și furnizori, a fost ales switch-ul Allied Telesis x930-28GSTX. Modelul avansat a îndeplinit toate cerințele de hardware și fiabilitate: utilizare flexibilă în orice tip de mediu; o interfață de 24 combo port (cupru / SFP); flexibilitatea utilizării vitezei (100 Mbps, 1 Gbps, inclusiv SFP, porturi de 10 Gbps pentru conectarea la un nucleu de mare viteză); capacitate de stivuire; protocol de backup gateway (VRRP); Suport VRF Lite; și rutare dinamică (OSPF).
Clientul a apreciat la dispozitivul ales numărul de contexte VRF de pe model (până la 64) – multe modele concurente au până la 24. Suportul pentru suficiente VRF a fost foarte important, deoarece nu doar contextele unităților de proces individuale sunt împărțite logic, ci și diferitele niveluri de automatizare ale aceleiași unități (nivel de controlere logice programabile – PLC și nivel interfață om-mașină -HMI).
Inginerii NLMK au apreciat și factorul „calitate-preț” al dispozitivului selectat. Cu funcționalitate și flexibilitate suficiente, prețul este puțin mai mic decât cel al altor furnizori-concurenți.
În timpul implementării, au fost create o rețea modulară și o arhitectură-server, integrate în siguranță cu rețeaua companiei.
Avantajele noi rețele:
• Componentele computerului sistemelor de automatizare (CA) sunt într-un mediu virtual protejat, care exclude accesul fizic la echipamente.
• Capacitățile extinse de gestionare a mediului virtual reduc timpul de depanare și recuperare în caz de dezastru.
• Două site-uri independente ale centrelor de date separate fizic formează un cluster stabil în caz de dezastru.
• Mai multe niveluri de redundanță în fiecare site (servere, stocare etc.) reduc la minimum eventualele defecțiuni.
• Rețelele în timp real sunt izolate fizic una de alta și de alte rețele.
• Doar componentele CA ale unității relevante au acces la rețelele în timp real ale acestei unități.
• Comunicare redundantă a fiecărei CA cu site-urile centrale din rețeaua pasivă cu fibră optică.
• Minimizarea posibilității atacurilor prin conexiune securizată controlată la rețeaua corporativă.
• Noua rețea are capacitatea de a monitoriza independent tot traficul cu rețele agregate la punctele de agregare.
• Eliminarea atacurilor și abuzurilor prin dispozitive media detașabile.