Imaginați-vă o lecție specială în care elevii intră în direct cu un loc extraordinar, de unde urmăresc LIVE imagini transmise cu o dronă, iar un profesor entuziast le răspunde la întrebări, în direct, chiar de la fața locului.
Așa a început proiectul-pilot Educație la înălțime, în 2020: în județul Hunedoara, elevi și profesori din trei școli rurale au intrat în direct cu profesori de istorie (Adamclisi, Constanța), de geografie (trovanții de la Ulmet, Buzău), de biologie (defrișările din Munții Făgăraș, într-o transmisiune în direct de la 1700 de metri).
În primăvara 2021 proiectul a fost extins la nivel național datorită parteneriatului cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României și a colaborării cu Aspire Teachers și Asociația Cartierul Creativ Carolina.
Fiecare dintre cele 8 lecții săptămânale – transmise în direct de profesori din școli atât din mediul urban, cât și din cel rural – a fost urmărită de peste 30 de mii de elevi din școli din toată țara. Lecțiile cu drona i-au purtat pe elevi în Deltă, la locul de vărsare a Dunării în mare, în Maramureș la cea mai mică școală din România, pe culmile Munților Bucegi, la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, într-un parc eolian din Dobrogea, în Ținutul Făgărașului, la Mausoleul de la Mărășești și în zonele deșertificate ale Olteniei.
Deși lecțiile se adresau în special copiilor din ciclul primar și gimnazial, atractivatea lor a făcut să fie urmărite și de copii de grădiniță din grupele mari, dar si de către liceeni.
Impactul acestui proiect a fost impresionant, lecțiile fiind reflectate în jurnalele de știri ale televiziunilor naționale și locale.
În nici două luni de la lansare, ”Educație la Înălțime” a ajuns la un bazin de peste 2000 de școli din toate regiunile țarii. Pentru că lecțiile cu drona au dovedit că tehnologia și creativitatea pot fi îmbinate într-un concept inovator care să atragă și să inspire copiii acestor timpuri.
Un concept care să însemne o schimbare durabilă pentru învățământul din România.