Aproape toate firmele nu reuşesc să extragă valoarea maximă din datele pe care le deţin, ceea ce le afectează performanţa globală, conform unui recent studiu elaborat de firma de data analytics Quantexa la nivel global. Principala problemă este aceea că firmele tranzacţionează seturi inadecvate şi incomplete de date.
Pe lângă chestiunile legate de conformitatea cu reglementările şi controalele autorităţilor, un efect major al acestei aşa-numite “prăpăstii a datelor” este acela că firmele se confruntă cu ratarea oportunităţilor legate de experienţa consumatorilor şi cu probleme legate de reţinerea clienţilor, precum şi cu irosirea de resurse ca urmare a unor fluxuri de date încă încărcate manual.
După discuţii cu peste 2000 de factori de decizie IT din sectorul financiar, asigurări şi sectorul public, Qantexa a ajuns la concluzia că jumătate din deciziile strategice luate de firme sunt lipsite de informaţii cruciale din pricina incapacităţii lor de a fructifica pe deplin datele deţinute. Din punct de vedere al deciziilor operaţionale, situaţia este doar cu foarte puţin mai bună.
Această prăpastie legată de date, susţin autorii studiului, se adânceşte rapid. Baza instalată de stocare date la nivel enterprise cunoaşte o creştere anuală de 31%, şi va ajunge să totalizeze 5,4 Exabytes în 2025. Însă dacă baza acestor date este incompletă, modelele analitice legate de extragerea de informaţii vor eşua.
Pe lângă problema bazei datelor, există alte două probleme cu care se confruntă firmele, şi ele vizează analiza contextuală şi automatizarea. Prima provocare este de stabilire a unei “ţesături” de date la nivel de firmă ca fundament de luare a deciziilor. După aceea, datele au nevoie de interconectivitate, fără de care firmele sunt incapabile de a depista tipare emergente. În cele din urmă, scalarea devine şi ea o problemă. Quantexa crede că calea de urmat este dată de “automatizarea deciziilor”. Circa 14% din respondenţii la studiu au implementat deja cu succes iniţiative de automatizare în cadrul deciziilor operaţionale.