SnapLogic, o firmă britanică de software, a realizat recent un studiu în Statele Unite, Marea Britanie şi Europa, în rândul a peste 2000 de firme de diverse dimensiuni, în urma căruia a ajuns la concluzia că automatizarea ar putea reprezenta cheia de creştere a productivităţii şi veniturilor în epoca post-pandemie.
Discutând cu firmele respondente despre strategiile de automatizare, SnapLogic a descoperit că firmele care au investit în automatizare au avut parte de o creştere anuală medie a veniturilor de şapte la sută.
Mai mult, investiţiile crescute în automatizare au fost legate şi de creşterea numărului de angajări de pe pieţele studiate. De pildă, organizaţiile americane care au adoptat tehnologii de automatizare procese şi-au crescut numărul de angajaţi în medie cu şapte la sută, ceea ce la nivelul întregii ţări a dus la crearea de peste 7 milioane slujbe noi. Cifra este relativ similară şi pentru Marea Britanie şi UE luate împreună.
Odată cu creşterea gradului de automatizare s-a constatat şi o creştere a productivităţii. În medie, firmele interogate se aşteaptă la o creştere de 15 la sută, cele mai mari beneficiare fiind firmele din transporturi, healthcare şi zona socială. Ca atare, în acest an s-a constatat o creştere a cheltuielilor cu soluţiile de automatizare, nivelul mediu al acestora ajungând la aproape 10 la sută din veniturile anuale.
„Această cercetare nouă confirmă relaţia pozitivă existentă între automatizare şi rezilienţa economică”, scriu autorii raportului. „Stimulată de pandemia sanitară, adopţia soluţiilor de automatizare a ajutat firmele să se protejeze de fenomene disruptive şi să se poziţioneze în cursa de creştere accelerată. De asemenea, automatizarea a dus la crearea de locuri de muncă şi la creşterea productivităţii salariaţilor, ceea ce intră într-un contrast evident cu tabloul economic văzut în perioada care a urmat crizei financiare globale din 2008-2009.”