Conform specialiştilor Vertiv, unul din cei mai mari provideri globali de soluţii de infrastructură pentru centre de date, bateriile litiu-ion încep să devină majoritare în sistemele de alimentare neîntreruptă cu energie (UPS) din centrele de date, pe măsură ce operatorii de astfel de facilităţi încearcă să reducă amprenta de carbon şi consumul energetic, ca parte a eforturilor de sustenabilitate.
Prin comparaţie cu bateriile bazate pe plumb (VRLA) pe care industria centrelor de date le folosesc de decenii, bateriile Li-Ion sunt mai mici şi pot reduce suprafaţa ocupată de centrele de date cu până la 40%. În plus, bateriile Li-Ion tind să aibă o durată de viaţă de până la 10 ani. faţă de durata de trei-cinci ani a bateriilor VRLA. Pe lângă capacitatea de a opera la temperaturi mai ridicate, prin aceasta reducându-se costurile de răcire, aceste baterii reduc costul total de deţinere (TCO) pentru operatorii de centre de date.
Cei mai mari utilizatori de baterii Li-Ion din cadrul sistemelor UPS sunt marii operatori de centre de date de colocare, ei fiind urmaţi de centrele de date de întreprindere, circa 20% dintre aceştia folosind deja astfel de baterii. Acest tip de baterii este aşteptat să devină predominant în următorii cinci ani.
Partea neplăcută a acestei situaţii este legată de costuri. Bateriile Li-Ion costă mai mult decât echivalentele lor VRLA, aşa că, deocamdată, sunt mai potrivite pentru timpi de autonomie mai reduşi. Asta face ca, deocamdată, atunci când există cerinţe de autonomie energetică de patru sau de opt ore, bateriile VRLA să continue să fie preferate. Specialiştii Vertiv se aşteaptă însă ca şi această situaţie să fie schimbată în curând în urma progreselor înregistrate de tehnologie.