NEWS — January 17, 2022 at 2:20 pm

Aproape trei sferturi din personalul medical din România sunt nemulțumiți de salarii

by

Specialiștii medicali din România sunt tot mai nemulțumiți de nivelul salariilor în acest an. În ciuda faptului că au trecut prin al doilea an de pandemie și se confruntă cu un nivel ridicat de stres și oboseală, medicii, asistenții medicali și specialiștii din domeniul sanitar nu au văzut modificări pozitive în privința salariului, conform studiului efectuat de platforma de recrutare medicală, MEDIjobs.

girl nurse with glasses folded her arms looking awayPentru marea majoritate a profesioniștilor din domeniul medical românesc, salariile au rămas neschimbate. Nu mai puțin de 69.6% din cei intervievați au declarat că salariul lor a rămas la fel. Doar 18.2% s-au bucurat de o creștere a nivelului salarial, în timp ce 12.2% dintre respondenți au declarat că salariul le-a scăzut.

Lucrurile stau la fel atât în sistemul public, unde lucrează 41.7% dintre respondenți, cât și în sistemul medical privat, unde muncesc 58.3% dintre specialiștii medicali din țara noastră. Vestea nu este deloc bună, în condițiile în care rata inflației a ajuns la 6.7%, conform celor mai recente date, publicat în decembrie de Eurostat.

72.5% dintre medici, asistenți, farmaciști sunt nemulțumiți de salariul lor

Procentul specialiștilor medicali nemulțumiți de nivelul lor salarial este chiar mai mare.

Conform studiului MEDIjobs, nu mai puțin de 72.5% dintre ei au declarat că actualul salariu nu îi mulțumește. Doar 1 din 5 profesioniști medicali din România este mulțumit de actualul salariu, însemnând un procent de 20.9%, în timp ce 6.6% s-au arătat nehotărâți în această privință.

Cercetarea desfășurată de MEDIjobs a identificat și una dintre posibilele cauze ale nemulțumirilor medicilor, asistenților și farmaciștilor. 4 din 10 specialiști medicali nu primesc niciun fel de beneficiu extrasalarial. În afara sporurilor oferite de sistemul medical de stat, cel mai des întâlnit beneficiu îl reprezintă tichetele de masă, de care beneficiază doar 42.7% dintre respondenți. Pe locul trei în topul beneficiilor acordate de angajatori sunt asigurările medicale opționale sau abonamentele medicale, de care beneficiază 10.7% dintre specialiști. Urmează, la mică distanță, primele de sărbători, pe care doar 1 din 10 salariați din sistemul sanitar le primesc.

Abonamentele de fitness sau sport sunt cel mai rar oferite de angajatorii medicali

Zilele libere suplimentare sunt o altă formă de beneficii, însă doar 6.7% dintre specialiștii medicali se bucură de ele. La fel se întâmplă și cu decontarea transportului (6.1%) sau tichetele de vacanță, pe care le primesc doar 5 din 100 de salariați din sistemul sanitar românesc. Un procent de 4.5% dintre respondenți au menționat însă și alte beneficii acordate.

Cele mai puțin frecvent acordate beneficii în 2021 au fost: telefon de serviciu (3.75), mașină de serviciu (1.8%), locuință de serviciu sau decontare parțială sau totală a chiriei (1.4%) și abonamente de fitness sau la diverse activități sportive, de care au beneficiat doar 0.9% din respondenți.

„Datele culese de noi ne confirmă un trend îngrijorător, pe care experții MEDIjobs l-au remarcat tot mai des în discuțiile cu potențialii candidați și cu specialiștii din comunitatea noastră. Pe lângă inflația care a erodat tot mai mult din puterea de cumpărare a românilor, specialiștii din domeniul medical sunt de aproape doi ani sub o presiune continuă din cauza pandemiei. Toate acestea contribuie la o acutizare a gradului de nemulțumire a salariaților, iar companiile ar trebui să fie atente la acest aspect în anul următor”, este de părere Catrinel Hagivreta-Djafari, CEO și CO-Fondator MEDIjobs.

Studiul MEDIjobs a fost efectuat în luna noiembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1036 de specialiști medicali din domeniul sanitar public și privat în România, prin metoda CAWI, cu o eroare de 3%, pentru un nivel de încredere de 95%.