Studii efectuate la finalul anului trecut arată că multe firme înţeleg importanţa transformării digitale şi beneficiile trecerii către o organizaţie de tip cloud-native, însă sistemele IT moştenite le împiedică pe multe să efectueze paşi decisivi în această privinţă.
Aceleaşi studii arată, în bună parte a lor, că cele de mai sus nu sunt singura barieră în calea adoptării depline a mediilor cloud. Bariere reprezintă şi lipsa capacităţii personalului, lipsa de înţelegere a universului cloud, modelele financiare ale lucrului în cloud, precum şi nerecunoaşterea, de către factorii de decizie, a nevoii de cloud.
Pe de altă parte, statisticile arată că modernizarea procesului de procesare şi stocare date reprezintă una din cele mai importante tendinţe de dezvoltare pentru anul în curs. Unii analişti afirmă chiar că strângerea, analizarea şi obţinerea de informaţii relevante din date va deveni, poate, principalul factor diferenţiator între companii în 2022.
Soluţia de împăcare între cele două situaţii opuse va veni anul acesta, conform unor analişti, din apelarea la suportul unor firme terţe specializate.
Deja multe companii intervievate în cadrul diverselor studii declară că fie au apelat deja, fie se gândesc să apeleze la un furnizor specializat de servicii de specialitate. Simultan, procentul firmelor care au încredere în capacitatea personalului intern de a realiza transformarea către mediul digital începe să cunoască scăderi semnificative, ajungând să reprezinte, ca o medie globală, mai puţin de 40% din răspunsuri la ora actuală.