Securitate — January 21, 2022 at 1:21 pm

8 tendințe în industria securității în 2022

by

În ciuda tuturor eforturilor de a reveni la o viață normală, ne confruntăm în continuare cu o situație dificilă creată de pandemie. Cu toate acestea, industria securității a continuat, fără îndoială, să se schimbe, să se adapteze și să se dezvolte. Tot mai multe tendințe încep să ia amploare. Pe lângă „securitatea fizică” tradițională, o serie de servicii precum AI, cloud computing, IoT și securitate cibernetică sunt adoptate cu rapiditate de entitățile mari sau mici din industrie.

Cybersecurity banner@Contrar tuturor aparențelor, industria de securitate se află într-o etapă de redefinire. Se trece de la simpla protecție de securitate la un domeniu mult mai complex care va revoluționa, cu siguranță, nivelul de inteligență și durabilitate al comunităților, companiilor și societăților.

Privind către viitor, ne dorim să împărtășim câteva idei și gânduri încurajatoare cu privire la tendințele cheie ce pot influența industria securității în 2022, dar poate chiar și în următorii ani.

1. Tehnologia AI va fi pretutindeni

Inteligența artificială a fost una dintre tehnologiile fundamentale pentru a remodela industria securității. Beneficiind de optimizarea algoritmilor, precum și de o performanță de calcul îmbunătățită, sau de un cost scăzut al cipurilor datorită progresului tehnologiei semiconductoare din ultimii ani, aplicațiile AI devin treptat funcțiile și capacitățile de bază, acceptate de toate sectoarele din industrie. Acest lucru ne permite să prezicem o tendință și mai puternică de a afirma că „tehnologia AI va fi pretutindeni”.

2. AIoT va digitaliza și va prevala piețele verticale din industria securității

Din perspectiva noastră, AIoT oferă nenumărate posibilități industriei de securitate, punând la dispoziție o serie de aplicații ce se extind rapid în rândul dispozitivelor și sistemelor de securitate. Între timp, dispozitivelor și sistemelor de securitate le sunt adăugate mai multe capacități de percepție cum ar fi radar, LiDAR, detectarea temperaturii, detectarea umidității și detectarea scurgerilor de gaz, pentru a le oferi o componentă mai puternică. Aceste noi dispozitive vin cu un bagaj consistent de sarcini, sarcini care în trecut erau performate de mai multe dispozitive, acoperind atât funcția de securitate, cât și alte funcții inteligente pentru o lume în continuă evoluție.

3. Sistemele convergente vor desființa silozurile de date

Este clar – tendința în industria securității a fost aceea de a face eforturi considerabile pentru a ajunge la convergență oriunde a fost posibil: sistem video, controlul accesului, sistem de alarmă, prevenirea incendiilor și managementul situațiilor de urgență, acestea fiind doar o parte a acestor sisteme. Mai mult, se observă o tendință la nivelul sistemelor non-securitate, cum ar fi sistemele de resurse umane, finanțe, inventar și logistică, de a se îndrepta către platforme de management unificate pentru a crește colaborarea și pentru a sprijini managementul în luarea deciziilor inteligente, bazate pe date și analize mai cuprinzătoare.

4. Soluțiile și serviciile bazate pe cloud vor fi esențiale

Toate companiile își doresc platforme sau servicii care să fie simplu de utilizat, cu mai puține active ce trebuie gestionate și cu o configurare cât mai accesibilă posibil. Aici, serviciul de cloud excelează, oferind rezultate. Cu o infrastructură de găzduire în cloud, nevoia unui server sau software local se diminuează considerabil. Utilizatorii pot verifica în mod convenabil starea activelor și afacerilor lor în timp real, pot primi rapid notificări despre evenimentele de securitate și alarme în timp real, și pot realiza răspunsuri în caz de urgență, folosind o aplicație mobilă. Cu ajutorul serviciilor cloud, operatorii de securitate își pot ajuta clienții de la distanță în: configurarea dispozitivelor, remedierea erorilor, întreținerea și actualizarea sistemelor de securitate și oferirea unor servicii mai bune, cu valoare adăugată.

5. Imaginile de securitate cu o claritate ireproșabilă vor fi standardizate

Este vital pentru orice cameră de securitate video ca imaginea furnizată să fie clară, să ofere fiecare aspect în detaliu 24 de ore pe zi, indiferent de condițiile meteorologice. Camerele cu tehnologie ce captează imagini în medii slab iluminate ce oferă imagini de înaltă definiție, cu o claritate remarcabilă, au fost foarte bine primite de piața de securitate. Această tehnologie a fost aplicată unui număr semnificativ de modele cum ar fi 4K, camere varifocale și PTZ . În plus, pentru imagini video mai clare, chiar și în condiții slab iluminate – în special în condiții meteorologice severe – sunt utilizați senzori de imagine de înaltă performanță, tehnologie ISP și algoritmi AI, permițând camerelor să mențină claritatea și detaliile vizuale.

6. Introducerea securității biometrice pe piața de control al accesului va oferi o eficiență sporită

Metoda de autentificare biometrică pentru controlul accesului vine la pachet cu avantaje inerente, cum ar fi o securitate mult mai precisă ce nu poate fi falsificată. Datele biometrice sunt verificate în doar câteva secunde – sau chiar fracțiuni de secunde – prevenind astfel contactul fizic inutil. Scanarea retinei, amprenta palmei și recunoașterea facială oferă posibilitatea accesului fără atingere, o practică de igienă din ce în ce mai favorizată ca urmare a pandemiei.

7. Abordarea de tip zero trust va fi în centrul atenției securității cibernetice

Securitatea cibernetică întâmpină provocări inimaginabile în industrie odată cu existența dispozitivelor de securitate conectate  la internet. Recent, o serie de reglementări destul de stricte, privind securitatea datelor și protecția vieții private, au fost introduse în piețele-cheie ale lumii, cum ar fi: GDPR în UE și Legea privind securitatea datelor în China, propunând o atenție tot mai sporită în ceea ce privește securitatea cibernetică. În 2021, o serie de atacuri de tip ransomware asupra unei largi varietăți de întreprinderi, ne-au convins că întreprinderile din fiecare industrie trebuie să-și consolideze arhitectura de securitate a rețelei și, implicit, protecția online.

8. Producția ecologică și inițiativele cu emisii scăzute dde carbon vor face progrese imense

Legile, reglementările și politicile locale ce restricționează standardele de emisie de carbon în rândul întreprinderilor de producție, împing industriile să adopte practici de protejare a mediului în operațiunile și producția lor zilnică, Acest lucru presupune utilizarea materialelor ecologice și adoptarea unor modele eficiente din punct de vedere energetic în procesul producției / fabricației. Ne bucurăm să vedem că tot mai mulți producători din industria de securitate explorează producția „verde” și se angajează să-și reducă producția de carbon.

Deși va fi un proces destul de anevoios, această mișcare pentru protejarea mediului începe să ia amploare. Ne așteptăm să vedem progrese semnificative în această direcție în 2022.