Thoughtworks (NASDAQ: TWKS), o companie globală de consultanţă în tehnologie care integrează strategia, designul şi ingineria pentru a stimula inovaţia digitală, a lansat Looking Glass, un ghid al schimbărilor esențiale determinate de tehnologie care vor modela afacerile în 2022 și în anii următori. Bazat pe abordarea unică a Thoughtworks de a oferi organizațiilor inovații de ultimă oră înainte ca noile tehnologii să fie adoptate în masă, acest raport le aduce liderilor din diferite industrii informații despre felul în care afacerile lor se pot dezvolta.
„Tehnologiile susținute de Inteligența Artificială sunt din ce în ce mai populare și ating tot mai multe domenii din viața noastră. Impactul lor trebuie analizat și dintr-o perspectivă etică. Va fi extrem de important ca organizațiile să dezvolte parteneriate echilibrate și productive între angajații lor și Inteligența Artificială, pentru a valorifica la maximum tehnologiile emergente. Înțelegerea felului în care funcționează sistemele AI este cheia pentru a percepe și atenua consecințele nedorite. Se vorbește foarte mult despre Metaverse, care poate juca un rol foarte important și benefic pentru societate. Cu toate acestea, este important să ținem cont de faptul că acest tip de tehnologie schimbă experiența utilizatorilor. Oamenii se reprezintă diferit în lumile virtuale, ceea ce poate avea implicații morale și etice”, a declarat Şerban Ţîr, director general, Thoughtworks România.
Raportul Thoughtworks, Looking Glass, include nu mai puțin de 100 de tendințe tehnologice individuale, înglobate în cinci mari capitole, care pot fi folosite individual sau combinate pentru a crea perspective suplimentare sau a genera noi direcții de cercetare și de gândire.
Cele cinci lentile din raportul Looking Glass sunt:
1. Parteneriatul cu Inteligența Artificială: Machine Learning (ML) și Inteligența Artificială (AI) sunt pe un trend ascendent în toate industriile. Sunt adoptate și utilizate rapid atât în automatizarea proceselor operaționale, cât și pentru a îmbunătăți procesele decizionale strategice.
2. Evoluția experiențelor om-mașină: Metaverse le promite consumatorilor și companiilor posibilități infinite de a lucra, a trăi, a se juca și a învăța în acest nou mediu tehnologic de realitate extinsă (XR). În deplasarea către acest nou univers, lumile fizice și digitale se vor uni într-un mod care va deschide noi posibilități pentru afaceri.
3. Înțelegerea potențialului platformelor: Dezvoltarea platformelor este unul dintre factorii esențiali din strategia afacerilor moderne, dar și un domeniu plin de ambiguități. Se pune tot mai mult accent pe rezolvarea incertitudinilor din jurul platformelor, dar și pe conectarea acestora la obiective mult mai clare.
4. Impactul în creștere al tehnologiilor ostile: Tehnologia „ostilă” este asociată în mod obișnuit cu activități criminale, cum ar fi cele de tip ransomware, pătrunderea într-un sistem pentru a fura date sau crearea de viruși informatici. Se pierde, însă, imaginea completă. Peisajul evoluează într-un mod în care definiția tehnologiei ostile ar trebui extinsă pentru a include acte legale, chiar acceptate pe scară largă, care amenință în cele din urmă bunăstarea societății.
5. Accelerarea către sustenabilitate: Pe măsură ce consumatorii, guvernele și investitorii cer o mai mare responsabilitate față de mediu din partea companiilor, sustenabilitatea a trecut de la a fi opțională la un imperativ de afaceri.
„Cele cinci capitole în care se vorbește despre tehnologiile prezentului și viitorului cuprind și o serie de studii de caz, în care sunt expuse soluțiile implementate de Thoughtworks în întreaga lume. Spre exemplu, colegii noștri din Finlanda au în portofoliu un proiect absolut inovator și atipic pentru zona tech. Ei au lucrat cu Mackmyra, o distilerie suedeză, pentru a lansa primul whisky creat cu ajutorul inteligenței artificiale. S-a folosit Machine Learning pentru a realiza sute de rețete diferite. Soluția nu a fost concepută pentru a înlocui factorul uman, ci pentru a-i ajuta pe angajați să exploreze întreaga gamă de posibilităţi. Whisky-ul a fost generat de AI, dar rafinat de oameni. Intelligens, primul whisky AI din lume, a primit numeroase premii, atât din partea American Distilling Institute’s Gold Label and Best International Malt Whisky, cât și renumitul trofeu ADC Silver Cube pentru design de produs”, a concluzionat Şerban Ţîr, director general, Thoughtworks România.
Raportul Looking Glass este actualizat anual, pentru a ține pasul cu schimbările constante ale priorităților tehnologice și aplicațiilor pentru afaceri. Cel mai recent ghid realizat de Thoughtworks poate fi accesat AICI.